"U školi je bomba

Čujem glasove

Glasovi u mojoj glavi lud sam

Ja sam nakaza Ubiću decu

Oprostite mi ljudi

U ime Svijetla budućnost Amen."

Kako je za Faktor rečeno e-mail je stigao sa ruske domene [email protected], te se smatra da je riječ o hakerskom napadu iz Rusije.

Čini se da se obistinilo upozorenje koje se sigurnosni sistem u Bosni i Hercegovini dobio prošle sedmice iz središta Sjevernoatlantskog saveza, a koje je glasilo kako bi se digitalna infrastruktura mogla naći pod kibernetičkim, hakerskim napadom iz Rusije.

Naime, zamjenik glavnog tajnika NATO-a Mircea Geoană izjavio je da bi Rusija mogla pokušati napasti kritičnu digitalnu infrastrukturu Gruzije i Bosne i Hercegovine, kao što je to učinila kada je napala Ukrajinu.

Zamjenik glavnog tajnika Sjevernoatlantskog saveza pritom je poručio kako NATO pojačava svoju podršku dvjema zemljama kako bi ojačale svoje obrambene sposobnosti, uključujući i one protiv cyber ratovanja. U kontekstu iskustava tokom agresije na Ukrajinu, Geoana je podsjetio kako je na dan invazije izvršen kibernetički napad na ukrajinsku vladu i vojsku, kao i na drugu kritičnu infrastrukturu, a takav potez treba promatrati u svijetlu nove vrste ratovanja koja, pored klasičnog oružja, uključuje i cyber aktivnosti, kao i digitalnu špijunažu i dezinformacije.

Slični masivni hakerski napadi potvrđeni su prošle sedmice u Beogradu, i tada su školama poslane dojave o navodno postavljenim bombama. Međutim, srbijanski dužnosnici napade nisu povezali sa Rusijom, nego su samo kazali da su došli iz “više evropskih” zemalja.