Čelnica njemačke stranke Zelenih smatra da su “ruske ucjene” uzrok visokih cijena energenata širom Evrope, rekavši da Moskva pokušava da prinudi Njemačku da dopusti da baltički gasovod Sjeverni tok 2 bude pušten u pogon.

U komentarima Annalene Baerbock, koja se smatra najvjerovatnijom ministricom vanjskih poslova u novoj njemačkoj vladi, nagovještava se ključno neslaganje u razgovorima koji bi trebali početi između njene stranke, Socijaldemokrata Olafa Scholza i liberalnih Slobodnih demokrata o formiranju njemačke naredne vlade.

- Možemo uočiti poker koji igra Rusija – izjavila je ona u intervjuu koji je objavila novinska grupa Funke u srijedu, dodajući da “ne smijemo dopustiti sebi da budemo ucjenjivani”.

Baerbock je kazala kako je bitno primjenjivati pravila Evropske unije da operateri plinovoda ne mogu biti i proizvođači gasa koji transportuju. Ruski Gazprom vlasnik je Sjevernog toka 2 i proizvodi gas koji će taj plinovod transportovati.

- To bi mogla iskoristiti Rusija da nas prinudi na brzo odobrenje Sjevernog roka 2, iako svi zakonski okviri nisu određeni – dodala je ona.

Scholzovi Socijaldemokrati, koji će biti najveća stranka u trostranačkoj “semafor” koaliciji, dugo vremena podržavaju taj plinovod uprkos kritikama da on povećava evropsku zavisnost o ruskim energentima.

Baerbock je dodala kako vjeruje da će Zeleni biti uspješni u uvjeravanju drugih stranaka da pristanu na potpuno napuštanje industrija koje rade sagorijevanjem uglja od 2030 do 2038., prenosi Reuters.