Društvo | 09.03.2022.

Popovi na terenu

Ruska pravoslavna crkva i njen blagoslov agresije na Ukrajinu

Ruska pravoslavna crkva, osim u odnose država u regionu, u ne tako davnoj prošlosti miješala se i u odnose na našem području. Moskovska patrijaršija podržala je zahtjeve i aktivnosti SPC-a protiv donesenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori. U okviru te podrške, molitveni skup SPC-a u Podgorici 29. februara 2020. godine predvodio je Onufrije, mitropolit Ukrajinske pravoslavne crkve, koja pripada Moskovskoj patrijaršiji, što indicira da se Rusija, skupa sa Srbijom i crkvenim institucijama, angažira s ciljem potkopavanja države Crne Gore

R. I.

Svoju podršku agresiji Rusije na Ukrajinu pružilo je i sveštenstvo Ruske pravoslavne crkve. Neki od njih direktno učestvuju u sukobima, drugi su bili na vojnim obukama, dok su treći naprosto moralna podrška ruskoj vojsci. Kao što su nekada u Bosni i Hercegovini popovi Srpske pravoslavne crkve osveštavali oružje i borbena vozila srpskih agresora, isto to čine popovi Ruske pravoslavne crkve u Ukrajini.

Godine 2019. vaseljenski partijarh Vartolomej predao je ukaz o autokefalnosti poglavaru Pravoslavne crkve Ukrajine, koja se tako formalno odvojila od Ruske pravoslavne crkve, što je izazvalo veliki raskol među pravoslavcima u ovom dijelu svijeta. Neki su ga čak poredili i s onim raskolom iz 1054. godine, kada je došlo do razdvajanja Pravoslavne i Rimokatoličke crkve, odnosno do podjele na Istočnu i Zapadnu crkvu.

Patrijarh Vartolomej, predvodnik pravoslavnih kršćana na globalnom nivou, izdao je ukaz kojim je 5. januara 2019. godine Pravoslavnoj crkvi Ukrajine dodijeljena autokefalnost od Moskovske patrijaršije, što je dovelo do toga da je Ruska pravoslavna crkva u potpunosti prekinula veze s Konstantinopoljem. Od tada može se reći da traje i neka vrsta rata između ruskih i ukrajinskih pravoslavaca, koja je nove obrise poprimila otkako je počela ruska invazija na susjednu zemlju.

Ruska pravoslavna crkva, osim u odnose država u regionu, u ne tako davnoj prošlosti miješala se i u odnose na našem području. Moskovska patrijaršija podržala je zahtjeve i aktivnosti SPC-a protiv donesenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori. U okviru te podrške, molitveni skup SPC-a u Podgorici 29. februara 2020. godine predvodio je Onufrije, mitropolit Ukrajinske pravoslavne crkve, koja pripada Moskovskoj patrijaršiji, što indicira da se Rusija, skupa sa Srbijom i crkvenim institucijama, angažira s ciljem potkopavanja države Crne Gore. Zanimljivo je što je vaseljenski patrijarh Vartolomej 2019. godine, protivno Moskvi, priznao autokefalnost Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, a ne i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Šta ovih dana rade klerici Ruske pravoslavne crkve, pogledajte u našoj galeriji.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

“Krila slobode” na Golom brdu svjedoče o uzvišenoj borbi Armije RBiH

Priče o muslimanskim vojnicima u australijskoj vojsci otrgnute iz zaborava

Bangladeš pogođen toplotnim talasom: Hiljade vjernika uče dove za kišu

Bosna mora biti ponosna što je imala Dževada Jahića u svojim redovima