17.10 Regionalni guverner Donjecka Pavlo Kirilenko uvjerava da će početak nove ruske ofanzive na istoku zemlje "biti pitanje dana, a ne sedmica", zbog čega su vlasti pozvale stanovništvo da napusti svoje gradove čim prije.

"Vidjeli smo da su se trupe pregrupirale u istočnoj zoni i da se događaju napadi koje su ukrajinske trupe uspjele odbiti", rekao je Kirilenko. "Ali, najavljena velika ofanziva još nije započela zbog nekoliko faktora. Jedan od njih je vrijeme koje doživljavamo ovih dana, jer onemogućava prolazak velikih teških vozila."

Prošlog utorka, u izvještaju britanske obavještajne službe navodi se da se očekuje da će se borbe u istočnoj Ukrajini intenzivirati u sljedeće dvije do tri sedmice dok Rusija nastavlja preusmjeravati svoje napore tamo.

Istaknuto je da se ruske trupe "nastavljaju fokusirati na napade na ukrajinske položaje u istočnim regijama, Donjecku i Lugansku, uz više borbi oko Hersona i Mikolajiva, pored Kramatorska", gdje su nekoliko dana ranije Rusi bombardovali civile koji su pokušavali pobjeći od rata.

12.40  Rat u Ukrajini ušao je u novu fazu u kojoj Rusija koncentrira svoje snage za pokretanje velike ofanzive na području Donbasa, na istoku zemlje, na što bi Ukrajinci mogli odgovoriti sa radarima za pronalazak oruđa te „dronovima samoubicama“.

U Kijevu su jutros zabilježene snažne eksplozije, najjače u glavnom gradu Ukrajine otkako su se ruske trupe povukle iz tog područja i koncentrirale svoje napore na istoku zemlje. Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je uništilo tvornicu projektila na periferiji Kijeva i upozorilo je da će pojačati napade na glavni grad "kao odgovor na terorističke i saboterske napade na rusku teritoriju".

Rusi su takođe bombardovali Herson, na jugu, dok su se tokom noći oglasile protuzračne sirene u drugim dijelovima zemlje, javlja agencija Reuters, pozivajući se na lokalne medije. Osim toga, Moskva je ustvrdila da je zauzela metaluršku tvornicu Ilyich u opkoljenom Mariupolju.

Gradsko vijeće tog lučkog grada objavilo je ovog petka da Rusi ekshumiraju leševe kako bi ih spalili i prikrili ratne zločine.

Velika Britanija je danas u svom najnovijem obavještajnom izvještaju navela da će Rusija revidirati svoju pomorsku strategiju u Crnom moru nakon potonuća svog glavnog broda Moskva, koji je "igrao ključnu ulogu kao komandni brod i čvor protuzračne obrane i koji je drugi veliki pomorski neuspjeh nakon potonuća broda Saratov 24. marta”.

10.35 Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da su njegove oružane snage pojačale napade u blizini Kijeva. “Večeras su pomorske rakete dugog dometa Kalibr pogodile vojno mjesto u predgrađu Kijeva. Napad na tvornicu Zhulyany Vizar uništio je proizvodni lanac za dalekometne protivzračne i protivbrodske rakete", rekao je glasnogovornik Igor Konašenkov, dan nakon što je Ukrajina potopila vodeći brod ruske Crnomorske flote, krstašricu Moskva.

Konašenkov je također najavio zauzimanje jedne od dvije metalurške tvornice u Mariupolju koje su bile poprište najžešćih borbi posljednjih sedmica u Ukrajini. Prema Moskvi, čeličanu Ilich okupirale su "ruske vojne jedinice i jedinice Donjecke narodne milicije" nekoliko dana nakon predaje oko hiljadu vojnika 36. ukrajinske brigade koji su štitili okolicu.

Kombinat Ilyich u vlasništvu je Metinvesta, grupe čeličana u vlasništvu prijeratnog najbogatijeg čovjeka Ukrajine, oligarha Rinata Ahmetova. Njegova druga tvornica u Mariupolju je Azovsteel, koji još uvijek odolijeva ruskoj opsadi.

09.00 Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu "iznenada je doživio jak srčani udar, mogao bi postati invalid ako preživi“, objavio je na svom Twitteru i Facebooku Leonid Nevzlin, rusko-izraelski biznismen, jedan od bivših čelnika naftne kompanije Jukos.

"Vijest iz mojih izvora u Moskvi: Šojgu je ispao iz igre, može postati invalid ako preživi. Iznenada je dobio jak srčani udar, na intenzivnoj je njezi, priključen je na aparate. Priča se i o raznim uzrocima infarkta“, rekao je Nevzlin, prenose ukrajinski mediji.

On takođe izvještava da je uhapšeno 20 generala Ministarstva odbrane.

"Ovdje je sve jasno – totalna pronevjera sredstava za pripremu novog ukrajinskog rukovodstva i stanovništva za svečani skup armije oslobodilaca iz Rusije. Od 2014. oko 10 milijardi dolara koje je Putin izdvojio za pripremu blickriga u Ukrajini je ukradeno", piše Nevzlin.

06. 30 Ukrajina ulazi u 50. dan ruske agresije s novim uličnim borbama unutar grada Mariupola, koji trpi opsadu više od 40 dana. Granatiranje je pojačano u Harkovu. SAD najavljuju novi paket vojne pomoći od 800 miliona dolara.

Jutros su se čule snažne eksplozije u glavnom gradu Kijevu i u gradu Hersonu na jugu zemlje. Tokom noći diljem Ukrajine oglasile su se protuzračne sirene.

Rusija je priznala da je glavni brod ruske flote u Crnom moru potonuo. Prema ruskom Ministarstvu odbrane, posada krstarice Moskva, koja bi moglo činiti do 510 ljudi, evakuirana je nakon što je zabilježena eksplozija, za koju Moskva okrivljuje požar i naknadnu detonaciju municije s broda, koji je, prema navodima, ministarstva, potonuo dok su ga teglili tokom oluje. Kijev, međutim, tvrdi da su ukrajinske rakete oštetile brod.

Bivši ruski predsjednik i sadašnji potpredsjednik Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrij Medvedev upozorio je danas NATO da će razmjestiti nuklearno oružje na Baltiku ako Alijansa prihvati Švedsku i Finsku. Medvedev je kazao da će u tom slučaju Rusija povećati svoje kopnene, pomorske i zračne snage na tom području.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo da su se sinoć u Mariupolju predala 134 marinca, te da je tamo već bilo 1160 ukrajinskih vojnika koji su položili oružje. Moskva tvrdi da je cijela luka pod njenom kontrolom, iako Kijev to nije potvrdio,

Moskva i Kijev međusobno su se optuživali za niz eksplozija koje su se dogodile na ruskoj teritoriji. Prema ruskim vlastima, napadnuto je nekoliko sela u blizini ukrajinske granice, a nekoliko je ljudi ranjeno, dok vlada Volodímira Zelenskog uvjerava da je sve namještaljka za poticanje vojnih akcija protiv njega. Ti su se incidenti dogodili samo nekoliko dana nakon što je nekoliko regija podiglo nivo uzbune na terorizam, a Kremlj je zaprijetio bombardiranjem ukrajinskih "centara za donošenje odluka" ako se, prema njegovoj verziji, "nastave sabotaže i napadi na infrastrukturu na ruskom teritoriju".

Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereshchuk izvijestila je na svom službenom Telegram kanalu o novoj razmjeni zarobljenika s ruskim vlastima. Razmjenu su organizirale obje strane, a direktno ju je ovlastio ukrajinski predsjednik Volodímir Zelenski, nakon dogovora s Rusijom o oslobađanju 30 ljudi, uključujući 22 vojnika, detaljno je navela Vereshchuk. Uz 22 uniformirana muškarca, među kojima je pet policajaca, osam civila se "vratilo kući", kazala je. Ovo je četvrta razmjena zarobljenika na koju su obje strane pristale od početka ruske ofanzive u Ukrajini 24. februara.

Više od 4,7 miliona građana pobjeglo je iz Ukrajine od početka ruske agresije, prema podacima Visokog komesara Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR). Oko 90% onih koji bježe su žene i djeca.

Ruski dissident Aleksej Navalni, koji je trenutno u zatvoru, pozvao je na Twitteru tehnološke divove da dopuste "veliku kampanju" antiratne propagande u Rusiji. Za Navalnija, "većina ruskih građana ima pristran pogled na ono što se događa u Ukrajini", istaknuo je. Prema njegovim riječima, podrška ratu koju pretpostavlja režim nije takva- "Rusija je u mjesec i pol dana zatvorila i blokirala sve neovisne medije. Je li to bilo potrebno da je rat s Ukrajinom imao takvu podršku?"

Međunarodni monetarni fond (MMF) ne predviđa globalnu recesiju, ali snižava svoje prognoze rasta za 2022. i 2023. zbog rata u Ukrajini i njegovog uticaja na inflaciju, kako je najavila generalna direktorica te institucije, Kristalina Georgieva.

Ruski predsjednik je izjavio da banke iz "neprijateljskih zemalja", kako Kremlj naziva one koje su uvele sankcije Rusiji nakon njegove agresije na Ukrajinu, "odgađaju" plaćanje ruskih energenata, navodi agencija Interfax. Putin je govorio o potrebi pronalaženja novih potrošača za ruski plin, kako unutar tako i izvan zemlje.

 

.