Rusija možda planira "paradu za Dan pobjede" u devastiranom ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju, rekao je Petro Andryushchenko, pomoćnik gradonačelnika ovog grada na Telegramu.

On je kazao da je Kostjantinu Ivaščenku, kojeg su ruske trupe zadužila za provođenje civilne vlasti u dijelovima Mariupolja pod njihovom kontrolom, naređeno “da očisti dio centralne gradske četvrti od ruševina i leševa kako bi se osiguralo da parada bude održana 9. maja”.

Sudeći po čitavom nizu podataka, okupatori planiraju održati “pobjednički karneval” u Mariupolju u slučaju da njihova “specijalna operacija” bude uspješna, rekao je Andrjuščenko.

“Dobra vijest je da u gradu nema vozila ni ljudi koji bi izveli takve događaje”, dodao je on.

Parada bi se poklopila s najvećim državnim praznikom u Rusiji, Danom pobjede, koji se održava svake godine 9. maja kako bi se proslavio trijumf nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Budući da se čini kako je opkoljeni lučki grad Mariupolj blizu potpunog zauzimanja, postavljaju se sve češće pitanja šta je toliko važno u vezi s tim gradom.

Pojednostavljeno, njegova će sudbina vjerovatno biti kritična za sljedeću fazu rata.

Bude li u ruskim rukama, to bi omogućilo njihovu kontrolu nad dijelom teritorije koja povezuje dva fronta na jugu i istoku.

To bi također oslobodilo veliki broj ruskih snaga koje bi mogle biti preraspoređene, a predsjedniku Vladimiru Putinu pružilo bi trenutak strateške “pobjede” nakon niza neuspjeha ili samo djelimičnih uspjeha u prvoj faze invazije.

Ali za Ukrajinu, to bi predstavljalo ogroman gubitak za rukovodstvo zemlje koje je Mariupolj opisalo kao “srce ovog rata”.

(Izvor: BBC)