Kijev i članice NATO-a ponovo su izrazili zabrinutost da bi pokreti ruskih vojnika u blizini ukrajinske granice mogli otvoriti put za naglu eskalaciju napetosti. Rusija tvrdi da nema takvih planova i optužila je Ukrajinu i Sjedinjene Države za podsticanje napetosti.

Snage uz rusku podršku u regiji Donbass na istoku Ukrajine bore se protiv ukrajinskih vojnika u sukobu za koji Kijev navodi da je odnio 14.000 ljudskih života od 2014. godine.

Moskva “pojačava borbenu spremnost okupacijskih ruskih snaga na privremeno okupiranim teritorijama u regijama Donjeck i Lugansk”, navodio ministarstvo odbrane u saopćenju, misleći na Donbass.

U manevrima koji su počeli u ponedjeljak mobilizirani su pripadnici vojnih rezervista, dodaje ministarstvo.

Ruska obavještajna agencija uporedila je u ponedjeljak aktuelne naapetosti na istoku Ukrajine s dešavnjima koja su dovela do kratkotrajnog rata 2008. godine u kome su ruske snage teško porazile vojsku susjedne Gruzije.

Američki zvaničnici izjavili su Reutersu da je ostalo nejasno kakvu je akciju ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio da poduzme.

Nijedan od američkih zvaničnika nije izjavio da očekuje trenutni napad, ali su kazali da pokreti ruskih vojnika ukazuju na stvaranje krizne situacije.

Oni tvrde kako se Washington nada da će izbjeći sukob stvaranjem međunarodnog konsensuza, povećavajući šanse za eventualne sankcije ukoliko Rusija odluči da djeluje.