Ukupna trgovinska razmjena s Rusijom porasla je 12,76 posto u martu na 11,67 milijardi dolara i skočila za 30,45 posto u prvom kvartalu u odnosu na isti period prošle godine, pokazali su podaci kineske carine u srijedu, prenosi Reuters.

Naime, Rusija je glavni izvor nafte, gasa, uglja i poljoprivrednih proizvoda za Kinu. Iako su ranije otkazani neki kineski investicijski projekti u Rusiji, trgovina cvjeta uprkos ratu.

Peking je odbio da nazove rusku akciju invazijom i više je puta kritikovao ono što naziva “ilegalnim zapadnim sankcijama” za kažnjavanje Moskve.

Nekoliko sedmica prije napada na Ukrajinu Kina i Rusija proglasile su strateško partnerstvo bez ograničenja. Prošle godine ukupna trgovina između Kine i Rusije skočila je 35,8% na rekordnih 146,9 milijardi dolara.

Kako se sankcije Rusiji povećavaju, Kina bi mogla pomoći Rusiji tako što će kupovati više. Ali analitičari kažu da još nisu vidjeli bilo kakve značajne naznake da Kina krši zapadne sankcije Rusiji.

Ekonomska i trgovinska saradnja Kine s drugim zemljama, uključujući Rusiju i Ukrajinu, ostaje normalna, rekao je portparol carine Li Kuiwen na konferenciji za novinare.