Ruske snage u Ukrajini zarobljavaju ukrajinska vojna vozila, uključujući tenkove i oklopne transportere, i vraćaju ih u borbeno stanje, navodi rusko Ministarstvo odbrane.

To se navodno radi u novom objektu za popravku koji su postavile ruske trupe smještenom "praktički na prvoj liniji fronta", dajući im vremena da poprave i obnove vozila sa, kako Ministarstvo odbrane tvrdi, visokokvalitetnim serviserima i modernom opremom za održavanje i popravku.

Prema podacima Ministarstva odbrane, ovim vojnicima potrebno je samo osam sati da zamijene motor oklopnog transportera BTR-80.

Iako baza opslužuje i rusku opremu, Ministarstvo odbrane posebnu pažnju posvetilo je njihovom radu na zarobljenoj ukrajinskoj opremi, uz napomenu da su vojnici do sada obnovili više od 12 vozila – uključujući tenkove, borbena vozila pješadije i oklopne transportere – zarobljenih u Ukrajini. Nadalje, ruska vojska tvrdi da trenutno vraća ukrajinske tenkove koji su bili pogođeni ruskim protutenkovskim projektilima.

Rusija tvrdi da će ova obnovljena oprema biti prebačena u Donjecku Narodnu Republiku i Narodnu Republiku Lugansk, dvije otcjepljenja pokrajine u istočnoj Ukrajini pod kontrolom proruskih separatista.

Ovo nije prvi izvještaj da Rusija radi na obnavljanju vojne opreme.

Krajem marta, ukrajinska obavještajna uprava (GUR) tvrdila je kako je Rusija počela raditi na obnavljanju stare vojne opreme, koja se nalazila u dugoročnom skladištu kako bi nadoknadila mnoge gubitke koje je pretrpjela tokom invazije na Ukrajinu. Međutim, to se pokazalo teškim poslom, tvrdila je ukrajinska obavještajna direkcija (GUR), koja je tvrdila da je korupcija odgovorna za kašnjenje u obnovi.

"Iz borbenih vozila ukradeni su optički uređaji i elektronika koja sadrži plemenite metale", rekao je GUR. Obavještajno tijelo izvijestilo je da su mnogi od skladišnih tenkova 4. tenkovske divizije "potpuno demontirani" i da neki nisu imali motore.

Za skoro dva mjeseca otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu , ruske snage pretrpjele su znatne gubitke u opremi, vozilima i ljudstvu.

Prema podacima ukrajinske vojske, Rusija je do sada izgubila 773 tenka, 2.002 oklopna vozila, 146 helikoptera, 376 artiljerijskih sistema, 66 sistema protuzračne odbrane, 127 MLRS-ova, 76 kamiona za gorivo, 148 dronova, osam brodova i 165 aviona. Ovo je dodatak procijenjenih 20.300 žrtava i 1.000 zarobljenih vojnika. Uz to, tvrde da su ubili više od 20.000 vojnika i zarobili ih 1.000.

Žestoki otpor zajedno s nestašicom goriva i ozbiljnim logističkim problemima također je doveo do toga da su ruske trupe navodno napustile svoja vozila u mnogim dijelovima Ukrajine.

Ukrajinci su preuzeli mnoga od ovih vozila, ukrajinski mediji su ih nazivali "trofejima", a predsjednik Volodimir Zelenski je u jednom trenutku rekao da je Rusija sada u suštini dobavljač vojne opreme za ukrajinsku vojsku.

“Oni bježe s bojnog polja, bacajući opremu”, rekao je tada Zelenski. “Uzimamo ih kao trofeje i koristimo ih za odbranu Ukrajine”, dodao je.

Međutim, ruska vojska i dalje ima daleko veću zalihu ljudstva, opreme i vozila u odnosu na Ukrajinu. Prema godišnjoj rang-listi Global Firepowera za 2021. godinu, ruska vojska je druga po snazi ​​na svijetu, s petom najvećom vojskom, drugom najvećom mornaricom (iza Kine) , drugim najvećim zrakoplovstvom (iza SAD-a) i , što je najvažnije, ima najveći broj tenkova.

(Izvor: The Jerusalem Post)