Ukrajinska vojska javila je u utorak da je uspjela uništiti rusko uporište u regiji Herson, pa su ruske snage improvizirale groblja u području Harkova (sjeveroistok) kako bi pokopale stotine mrtvih vojnika sa fronta u Donbasu. To navode različiti službeni izvori na društvenim mrežama čije poruke reproduciraju lokalne ukrajinske agencije.

U Hersonu, gdje Rusi drže kontrolu nad nekim područjima, "ukrajinske oružane snage napale su skladišta ruskog oružja i opreme, te skladište municije, u području oko Raiske", izvještava Operativna komanda područja na svojoj Facebook stranici. "Također su napali skladište u blizini Beryslava, uništivši obje mete", dodali su izvori, ističući da su dva ukrajinska jurišna aviona izvela zračnu ofanzivu na drugo rusko skladište i koncentraciju neprijateljskih trupa u obližnjem području.

Ukupno su "ukrajinske oružane snage ubile 65 ruskih vojnika i uništile mobilni komunikacijski sistem Redut-2US i 11 oklopnih i drugih vozila", dodaju izvori.

U međuvremenu, u regiji Harkov, čiji je glavni grad drugi ukrajinski grad i koji trpi gotovo svakodnevne napade, ruske snage su improvizirale groblje za svoje vojno osoblje "u privremeno okupiranom selu Borova", navodi gradsko vijeće na svom Facebooku. "Napadači su napravili mrtvačnicu u koju nose leševe svoje vojske i napravili su je na području jednog od poljoprivrednih objekata Borova", dodali su.

Prema gradskom vijeću Borova, “broj poginulih među ruskim vojnim osobljem stalno raste, budući da ruski vojnici gube živote u borbama, kako na frontu u susjednim regijama Luhansk i Donetsk, tako i u pozadini teritorije koje je okupirala Rusija.

U međuvremenu, u regiji Sumy, na sjeveru zemlje, Rusija je intenzivirala napade teškom artiljerijom, projektilima, minobacačima i ispaljivanjem granata, navodi ukrajinski portal Ukrinform pozivajući se na vojnu komandu regije. Ovaj portal također javlja da je najmanje šest osoba ozlijeđeno u Odesi, na jugu zemlje, među kojima je i petomjesečna beba.

Ruska vojska nastavlja svoj pritisak na područje Donbasa, u istočnoj Ukrajini, kontinuiranim bombardovanjem, dok ukrajinske trupe pokušavaju pokrenuti protuofanzivu kako bi ponovo zauzele južna područja koja sada kontrolira Kremlj. Unutar Donbasa, a nakon što su Rusi praktično preuzeli kontrolu nad regijom Lugansk, napadi su usmjereni na susjedni Donjeck, gdje dva njegova grada trpe opsadu: Siversk i Sloviansk.