Rusija vidi očiglednu diskriminaciju Hrvata u Bosni i Hercegovini te insistira na poštivanju Daytonskog sporazuma i provođenju izborne reforme, rekao je u ponedjeljak ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

"Vidimo i mi očiglednu diskriminaciju bh. Hrvata, o čemu je govorio hrvatski ministar", rekao je Lavrov u Moskvi na konferenciji za medije nakon bilateralnog susreta s hrvatskim ministrom vanjskih i evropskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

Naglasio je ruski šef diplomatije potrebu provođenja izborne reforme kako bi se ta diskriminacija okončala, u skladu s Daytonskim sporazumom. 

"Mogu potvrditi i da mi, kao i hrvatske kolege, zastupamo strogo poštivanje Daytonskog sporazuma", kazao je Lavrov, dodavši kako danas postoje planovi da se BiH kao država s dva entiteta i tri konstitutivna naroda pretvori u unitarnu državu, čime se "demonizira i Republiku Srpsku". 

Lavrov američki pristup Zapadnom Balkanu smatra slikovitim budući da je Washington imenovao posebnog izaslanika za izbornu reformu, a istovremeno poziva na neuplitanje u unutrašnja pitanja drugih zemalja.

SAD često optužuje Moskvu za miješanje u svoje izborne procese. 

Ruski ministar istakao je da se sva pitanja, uključujući izbornu reformu, trebaju rješavati unutar BiH. 

Grlić Radman je zahvalio ministru Rusije,"tradicionalno dobro upućene u Zapadni Balkan", na razmjeni mišljenja o nužnosti poštivanja Daytonskog sporazuma, kazavši kako se Lavrov tokom susreta složio s potrebom "legitimne političke zastupljenosti" Hrvata u kolektivnim tijelima, Predsjedništvu i Domu naroda u BiH, prenosi Hina.