Rusija u svom maniru “doprinosi” smirivanju etničkih tenzija. U Moskvi je osvanuo bilboard s prijetećom porukom Kosovu: “Srbijo, znaj da šta god da se desi, mi ćemo ti pomoći da napraviš pljeskavicu od njih.”

Doduše, koliko prijetnje piju vodu govori i činjenica da je Srbija priznavanjem ličnih dokumenata faktički priznala Kosovo, a nije baš ni da se Rusija iskazala u “pravljenju pljeskavica” u Ukrajini.

Najavljujući 31. oktobra kao krajnji rok vozačima da zamijene srbijanske registarske oznake onima koje izdaje Priština, kosovski premijer Albin Kurti opisao je tu odluku kao “ništa više ili manje od izraza vršenja suvereniteta”, prenosi Hina.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u srijedu da ne vjeruje da je moguć dogovor s Kosovom o tom pitanju.

“Od 1. septembra Kosovo će pokušati natjerati Srbe da promijene tablice, mislim da neće imati veliki uspjeh”, rekao je Vučić novinarima.

Ministarstvo odbrane Srbije, koja odbija priznati nezavisnost Kosova i smatra ga dijelom srbijanske teritorije, saopćilo je u srijedu da je pojačalo obuku dijela svojih vojnika u garnizonu blizu granice s Kosovom.

“Obuka se provodi s ciljem održavanja visokog stepena borbene spremnosti angažiranih jedinica i njihove sposobnosti za brzo reagiranje u slučaju potrebe te da se osiguraju mir i sigurnost uz “administrativnu liniju’”, saopćilo je ministarstvo.

Priština je od kosovskih Srba zatražila da srbijanske registarske oznake zamijene tablicama Republike Kosovo, što je recipročna mjera jer takvu politiku prema Kosovu vodi Beograd.

No kosovski su Srbi na recipročnu odluku Prištine odgovorili postavljanjem blokada 31. jula na cestama i povremenim sukobima s policijom prije nego što su intervenirale mirovne snage NATO-a kako bi se blokade uklonile.

Napetosti su se smanjile kad je Kurti, pod pritiskom SAD-a i EU-a, pristao odgoditi promjenu. Blokade su uklonjene pod nadzorom NATO-a koji na Kosovu ima približno 3.700 pripadnika mirovnih snaga.

Pregovori između Kosova i Srbije pod pokroviteljstvom EU-a i SAD-a dosad nisu uspjeli riješiti ovo pitanje, iako su Beograd i Priština prošle sedmice postigli dogovor o korištenju ličnih dokumenata. Priznavanjem ličnih dokumenata Kosova Srbija je de facto priznala nezavisnost Kosova, iako Vučić na granici s Kosovom postavlja bilboarde s porukom da priznavanje ličnih dokumenata Republike Kosovo ne znači priznavanje Republike Kosovo, drugim riječima da vjeruju njemu a ne vlastitim očima.