“Sergej Šojgu obavjestio je vrhovnog komandanta ruskih oružanih snaga Vladimira Vladimiroviča Putina o oslobađanju Luganske Narodne Republike“, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane koje prenose ruske novinske agencije. 

Ukrajina još nije zvanično potvrdila da je izgubila ovaj grad te navode kako ga pokušavaju odbraniti, ali su istaknuli da će njegova sudbina biti određena za nekoliko dana. 

U međuvremenu rat prelazi i na teritoriju Rusije. Ruska vojska saopćila je da je u zoru oborila tri ukrajinske rakete lansirane na grad Belgorod, u blizini Ukrajine. 

Nešto ranije agencija Reuters objavila je da su najmanje tri osobe su poginule, a desetine kuća je oštećeno u napadu na ovaj grad. 

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko također tvrdi da je njegova vojska oborila projektile ispaljene iz Ukrajine na Bjelorusiju, usred spekulacija o sve većoj umiješanosti Minska u sukob između Kijeva i Moskve. 

“Provocirani smo. Moram vam reći da je prije otprilike tri dana, možda i više, došlo do pokušaja Ukrajine da pogodi vojne ciljeve u Bjelorusiji. Slava Bogu, naši protivvazdušni sistemi Pancir presreli su sve rakete koje su ispalile ukrajinske snage”, rekao je on, a citirala državna novinska agencija Belta.