Britanski pisac iranskog porijekla Salman Rushdie, čija su pisanja postala meta prijetnji smrću, podvrgnut je hitnoj operaciji nakon što ga je napadač ubo nožem na književnom događaju u državi New York.

Policija je saopćila da je osumnjičeni muškarac na bini napao Rushdieja i još jednog govornika u petak, pri čemu je pisac zadobio "očiglednu ubodnu ranu u vrat", prenosi TRT WORLD.

˝Hitno je prevezen helikopterom u lokalnu bolnicu˝, saopćila je policija. Guvernerka New Yorka Kathy Hochul potvrdila je da je Rushdie živ.

˝Rushdie će vjerovatno izgubiti oko, a prekinuti su mu nervi u ruci i pretrpio je oštećenje jetre koja je izbodena˝, rekao je njegov agent uz napomenu da vijesti nisu dobre, dodajući da je Rushdie bio na respiratoru.

Državni policajac zadužen za obezbjeđenje događaja u prostorijama institucije Chautauqua, gdje je Rushdie trebao održati govor, odmah je priveo osumnjičenog.

Policija je identifikovala napadača kao Hadija Matara (24) iz Fairviewa, iz New Jerseya. On je uhapšen na licu mjesta. Iz državne policije izjavili su da je motiv uboda nejasan.

Iranska nagrada za ubistvo Ruždija

Rushdie je autor nekoliko romana koji su osvojili priznanja širom svijeta, uključujući ˝Ponoćnu djecu˝, koji je osvojio Bookerovu nagradu 1981.

Knjiga "Satanski stihovi" zabranjena je u Iranu od 1988. godine, jer je mnogi muslimani smatraju bogohuljenjem. Godinu kasnije, sada već preminuli iranski vođa Ruhollah Homeini izdao je fetvu, ili edikt, pozivajući na Ruždijevu smrt.

Ponuđena je i nagrada od preko 3 miliona dolara za svakog ko ubije Rushdieja. Iranska vlada se odavno distancirala od Homeinijevog dekreta, ali anti-Rušdijev sentiment je ostao.

Godine 2012, poluzvanična iranska vjerska fondacija podigla je nagradu za Rushdieja sa 2,8 miliona dolara na 3,3 miliona dolara.

Rushdie je tada odbacio tu prijetnju, rekavši da "nema dokaza" da su ljudi zainteresirani za nagradu. Te je godine objavio memoare "Joseph Anton" o fetvi.