Sinoćnjim (ne)gostovanjem u emisiji Pressing nakon prvobitno prihvaćenog poziva voditelja i urednika Amira Zukić Denis Bećirović je sebi zapečatio poraz u utrci za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Nakon što je odšetao iz televizijske emisije Denis Bećirović, u studiju su ostali Amir Zukić i Mirsad Hadžikadić, kandidat koalicije "Država" za najviši izvršno-politički organ naše države. Podsjetimo, kandidat Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović nije uzeo učešće u debati jer smatra da predizborna sučeljavanja treba organizirati javni RTV servis, a ne privatne medijske kuće.

Mirsad Hadžikadić je potez Denisa Bećirovića ocijenio kao poniženje za sve građane BiH, ali i medijske struke, političke profesije te da je iznevjerio vlastitu kandidaturu za najčasniju poziciju u jednoj državi.

"Bilo mi je drago kada sam vidio da je jedan od mojih protukandidata, Denis Bećirović, prihvatio poziv na javnu debatu na N1 televiziji. Nadao sam se da je to znak postojanja svijesti i odgovornosti prema građanima, da se naš glas o važnosti javnih debata čuo. Ipak sam pogriješio", rekao je Hadžikadić.

Međutim, predsjednik Platforme za progres zaboravlja da je on istu stvar uradio 2018. godine u debatnoj emisiji Federalne televizije, još dok je bio nezavisni kandidat. Naime, on je debatu napustio odmah na početku iz protesta, jer prema njegovom mišljenju FTV u debatnim emisijama "favorizira pojedine kandidate za Predsjedništvo BiH". Ranije je uputio i prigovor Regulatornoj agenciji za komunikacije u kojem je postavio pitanje zašto je uredništvo FTV podijelilo debate s kandidatima u dvije emisije, gdje su u jednu emisiju pozvani kanidati vodećih političkih stranaka, a u drugu kandidati manje prominentnih stranaka, odnosno, nova lica na političkoj sceni.

"Iako njihovi zvanični dokumenti definiraju neutralnost kao princip koji vodi njihove odluke, urednici FTV-a i Radija Federacije donose odluke u skladu sa svojim ličnim mišljenjima, a RAK očigledno nema problem s takvim pristupom", izjasnio se Hadžikadić.

Podsjetimo, tada su se u emisiji FTV-a predstavili kandidati za Predsjedništvo BiH Amer Jerlagić, Senad Šepić, Jerko Ivanković Lijanović, Boriša Falatar, a nakon toga Šefik Džaferović, Denis Bećirović, Fahrudin Radončić, Željko Komšić, Diana Zelenika.