Vjetar je s grana otkidao i nosio posljednje požutjelo lišće, koje se još samo na hrastu držalo, a i on je sve teže odolijevao vjetru. Vrijeme mu je oduzimalo snagu.

Gledao sam prema dolje stojeći ispred naše zemunice. Vlati suhe trave povijale su se i prkosile vjetru, a neobrane gloginje i šipurak još su krasili trnove grane. Sunce više nije imalo onaj ljetni sjaj i onu toplinu, samo se na trenutke promaljalo iza oblaka koji su jurili nebom. Bili su tmurni i sve su ga češće skrivali donoseći pokatkad ledenu kišu, a pomalo i snijeg.

Skrivali su se u jutarnjim maglama i porušeni i poluporušeni krovovi kuća u Vranovači, Liplju i dolje prema Boderištu. Rijetke vrane letjele su nebom boreći se s vjetrom. Sve su teže nalazile hranu. Najavljivala se duga i hladna zima. Sve se oko nas vidljivo pripremalo da utone u san. Sve kao da se pripremalo da zastane, da odmori. Samo ovaj rat koji je bjesnio i ovi preko puta nas nisu imali namjeru stati.

U jutarnjim satima počeo je padati snijeg. Praćen hladnim posavskim vjetrom, do podne je dobro napadao. Već treći dan smo ovdje i čekamo da se krene u vraćanje položaja na ovom dijelu ratišta. Dvije su sedmice prošle otkako su agresori pomjerili naše snage unazad. Očekivali smo da će se krenuti u vraćanje već prvi dan, ali i dalje smo bili samo u pripravnosti.

Poslije razgovora s izviđačima i nakon što smo i sami obavili izviđanje terena, krenuli smo sutradan rano u pokušaj vraćanja izgubljene teritorije. Snijeg je već bio napadao petnaestak centimetar i bilo je prilično hladno. Prišli smo našom stranom preko kanala i ušli u zadnji dio sela.

S nama su se dobrovoljno javila dvojica domaćih vojnika.

Prošli smo veliku žutu kuću, kod koje smo se razdvojili, a onda kanal i mjesnu crkvu, koja više nije imala zvonika.

Preskačući avlijske ograde, morali smo biti dodatno oprezni jer nismo znali u kojem nas dvorištu četnici čekaju. Prišli smo kući u kojoj je bila neka trgovina i za koju smo sumnjali da su je zaposjeli četnici. Došli smo joj nadomak, do njene susjedne kuće. Tu smo stali i čekali da se naši pojave na desnoj strani ceste. Prošlo je bilo desetak minuta, a od njih nije bilo ni traga.

Odjednom je s balkona, dvije ili tri kuće udaljenom od nas, počeo pucati teški mitraljez. Zasipao je direktno rafalima jer nas je dobro vidio. Zatim je, uporedo s njim, zapucao i tenk. Projektili, jedan za drugim, pogađali su preostale zidove i krovove kuća oko nas.

Pokušao sam naći drugi zaklon. Krenuo sam ka stepenicama koje su vodile na drugi sprat. Enes mi je mahnuo rukom da stanem. Čučnuo sam pored ćoška gledajući u njega. Nastojeći da pređe preko ograde i time dobije bolji pogled na cestu, uočio je agresorske vojnike odmah u susjednom dvorištu.

Od našeg dvorišta do oveće žute kuće bila je velika praznina bez zaklona. Nismo više imali ručnih bombi. Na desnoj strani ceste naši se i dalje nisu pojavljivali. U tom momentu četnici su shvatili da smo im prišli veoma blizu. Počeli su prema nama bacati ručne bombe. Neko je u panici udario u mene tijelom toliko da me odbacio na zid pomoćnog objekta. Rafal je sasjekao betonski blok iznad moje glave dok su komadi betona frktali na sve strane.

S desne strane ceste odjeknuli su rafali i detonacije. Naši momci, koji su kasnili, došli su u pravi čas. S druge strane ceste proključalo je iz pješadijskog naoružanja. Odjekivale su detonacije ručnih granata. Tenk, koji je očito bio u blizini, nije više znao gdje da puca pa je počeo gađati u kapelu iza nas.

Odjednom je nastavio djelovati po nama i po kućama oko nas. Morali smo se hitno prebaciti na desnu stranu i spojiti s našim momcima. Nastao je opći pakao.

Utrčali smo između dviju kuća ispred kojih je put vodio udesno prema našima. Prelazeći preko ograde ispred mene, Hos i Ibrahim naletjeli su direktno na dvojicu četnika. Jedan od njih, pogođen u vrat, uhvatio se rukama i splaznuo niz zid kuće. Drugi, pogođen u nogu, provukao se između kuća i naletio na rafal s druge strane ceste. Bilo je očito da smo ih iznenadili i da su upali u paniku kad smo se pomiješali. Nije to bila jednostavna situacija, ali imali smo dobar položaj za napredovanje. Morali smo to iskoristiti.

Ubrzo smo se spojili s našim momcima na desnoj strani i potisnuli agresore još nekoliko kuća natrag. Borilo se doslovno za svaku kuću, za svaki ulaz i svaku avliju. Tenk je ponovo tukao, ali ovaj put neprecizno.

Odjednom je do nas, uz sami temelj kuće, pala granata. Uspio sam samo okrenuti glavu na drugu stranu. Osjetio sam udarac u lakat i koljeno. Zakačili su me bili komadi bloka i betona.

Huso je bio ozbiljno ranjen. Mirza je priskočio s torbom i počeo mu omotavati ranu u predjelu iznad kuka. Brzo smo skinuli vrata s obližnje kuće i dali momcima iz 108. brigade da ga nose nazad.

Okrenuo sam se i vidio da prema našem zaklonu dolazi još mnogo naših vojnika. Dolazili su u ispomoć, i to dobro naoružani. Za petnaestak minuta uspjeli smo izbiti u zadnji dio sela. Tenk koji je tukao po nama bio se zaglavio između kuće i garaže pedesetak metara ispred pa je, izvlačeći se, sad izbio na cestu.

Prva granata ispaljena iz “ose” promašila je cilj i pogodila u donji sprat kuće lijevo od tenka. Omaleni mlađi momak istrčao je preko ulice s ručnim bacačem i čučnuo pored olupine prevrnutog izgorjelog auta. Projektil iz ručnog bacača pogodio je zadnji dio tenka prije nego što je ovaj umalo zamakao za krivinu. Počela je jaka pucnjava praćena našim napredovanjem. Tenk je bio sav u plamenu, a onda je iz njega odjeknula snažna detonacija izbacujući okolo komade čahura i dijelove oklopa.

Izbili smo na ciljani položaj, na mjesto gdje su linije bile pored same ceste. Za desetak minuta uvezali smo lijevu i desnu stranu.

Naslonio sam se na neki zid pored stepenica. Nisam više imao ni daha ni snage. Sjeo sam i stavio pušku pored sebe. Do mene su sjeli Hasan i Musa. Snijeg je polahko padao. Ispružio sam ruku i dočekao nekoliko bijelih pahulja na svoje garave i prljave rukavice. Bile su tako bijele, tako nestvarno lijepe.

Podigoh pogled i okrenuh se. Dolje uz cestu dolazilo je još vojske, a na njenom kraju, na ulazu u veliku livadu, dogorijevao je uništeni tenk. Udahnem hladan zrak i onda duboko izdahnem. Bio je ovo dug i težak dan, koliko li će ih još biti do slobode?