Rublja je učvrstila svoj nevjerovatni status najuspješnije svjetske valute, popevši se na nove višegodišnje maksimume ove sedmice. Od kolapsa u sedmicama nakon ruske invazije na Ukrajinu, koja je pokrenula sveobuhvatne međunarodne sankcije s ciljem osakaćenja ruske ekonomije, rublja se vratila.

U utorak se trgovalo na najjačem nivou u odnosu na američki dolar od juna 2015. godine. Rublja je porasla približno 35 posto ove godine, nadmašivši sve glavne valute, više nego udvostručivši svoju vrijednost u odnosu na najniži nivo nakon invazije.

Iako se ruska ekonomija održala bolje nego što su mnogi očekivali, izgledi su joj sumorni, s dvocifrenom inflacijom a većina ekonomista predviđaju joj duboku recesiju. Ali kontrole kapitala koje je nametnula njena centralna banka, uključujući one koje su primorale izvoznike da dio svoje zarade zamjene u rublje, povećale su potražnju za ruskom valutom.

Veće zarade od izvoza nafte i gasa, koje su porasle kako cijene rastu, a potražnja u Aziji nadoknađuje smanjenje u Evropi, održale su rublju na visokom nivou. Istovremeno, ruski uvoz je naglo opao, dijelom kao rezultat povlačenja mnogih stranih kompanija iz Rusije, što je također ojačalo rublju.

Krajem februara, nakon invazije, rublja je pala na najslabiji nivo u odnosu na dolar, a ruska centralna banka više je nego udvostručila kamatne stope, na 20 posto, kao dio svojih poteza da zaustavi odliv rublja iz privrede. Od tada su neka ograničenja popuštena i stope su smanjene na 9,5 posto, gdje su bile postavljene prije invazije. Ali rublja nastavlja da jača, što pomaže u ublažavanju inflacije, ali i vrši pritisak na ruski budžet, koji se oslanja na prodaju energije koja je često denominirana u dolarima.

(Izvor: The New York Times)