Amaterski ronilac pronašao je mač u moru na sjevernoj obali Izraela za koji se vjeruje da je pripadao vitezu krstašu koji je boravio na tom području prije otprilike 900 godina.

Ronilac Shlomi Katzin pronašao je mač s oštricom dugom jedan metar i predao ga vlastima, prenosi BBC.

Vjeruje se da je mač, koji je u potpunosti prekriven morskim organizmima, izronio iz vode nakon pomicanja pijeska.

Izraelska uprava za antikvitete (IAA) rekla je da će nakon čišćenja i analize mač biti izložen za javnost. 

"Mač, koji je sačuvan u savršenom stanju, lijep je i rijedak nalaz i očito je pripadao vitezu krstašu. Uzbudljivo je susresti se s takvim predmetom takve vrijednosti. Vraća nas 900 godina unatrag u jedno drugo doba, s vitezovima, oklopima i mačevima", rekao je inspektor Jedinice za sprečavanje pljački Nir Distelfeld.

Kobi Sharvit, koji vodi Jedinicu za pomorsku arheologiju uprave za antikvitete, rekao je da je obala Karmela, gdje je mač i pronađen, pružala sklonište za brodove tokom oluja kroz vjekove pomorske aktivnosti duž obale.

"Specifični uvjeti privlačili su trgovačke brodove stotinama godina, ostavljajući iza sebe brojne arheološke artefakte", rekao je Sharvit. 

Vitezovi su se borili u nizu vjerskih ratova poznatih kao Krstaški ratovi, koje je Rimokatolička crkva pokrenula u srednjem vijeku.

Najšire poznati krstaški ratovi bili su pohodi u istočnom Mediteranu s ciljem vraćanja Svete zemlje u ruke Crkve od muslimanskih vladara.