Deseci Rohinja u Velikoj Britaniji i SAD-u tužili su Facebook tražeći odštetu u iznosu od 150 milijardi dolara zbog tvrdnji da ta društvena mreža ne uspijeva zaustaviti govor mržnje na svojoj platformi, što pogoršava nasilje nad tom ranjivom manjinom.

U tužbi, podnesenoj kalifornijskom sudu, navodi se da algoritmi koji pokreću kompaniju sa sjedištem u SAD-u promiču dezinformacije i ekstremističke ideje koje se pretvaraju u nasilje u stvarnom svijetu. - Facebook je poput robota programiranog s jedinstvenom misijom: da raste - stoji u sudskom dokumentu.

Neosporna stvarnost je da je rast Facebooka, potaknut mržnjom, podjelama i dezinformacijama, ostavio stotine hiljada uništenih života Rohinja za sobom. Pretežno muslimanska etnička grupa suočava se s raširenom diskriminacijom u Mijanmaru, gdje su tretirani kao uljezi uprkos tome što su živjeli u zemlji generacijama.

Vojno podržana kampanja za koju su Ujedinjeni narodi rekli da predstavlja genocid dovela je do stotina hiljada Rohinja protjeranih preko granice u Bangladeš 2017., gdje od tada živje u izbjegličkim kampovima. Mnogi drugi su ostali u Mijanmaru, gdje im nije dopušteno državljanstvo i podložni su nasilju u zajednici, kao i službenoj diskriminaciji od vladajuće vojne hunte.

U pravnoj tužbi se tvrdi da Facebookovi algoritmi tjeraju osjetljive korisnike da se pridruže sve ekstremnijim grupama, što je situacija koja je "otvorena za iskorištavanje od strane autokratskih političara i režima".

Grupe za ljudska prava već dugo optužuju da Facebook ne čini dovoljno da spriječi širenje dezinformacija na internetu. Kritičari kažu da čak i kada je upozorena na govor mržnje na svojoj platformi, kompanija ne djeluje.

Facebook ima više od 20 miliona korisnika u Mijanmaru. Za mnoge je stranica društvenih medija njihov glavni ili jedini način dobivanja i dijeljenja vijesti. Facebook je 2018. priznao da nije učinio dovoljno da spriječi poticanje nasilja i govora mržnje protiv Rohinja.