Izvođenje performansa "Together" na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, slovenačkih umjetnika, glumaca, plesača i koreografa Leje Jurišić i Marka Mandiča, prekinuto je prošlog vikenda u Sarajevu. Scene u kojima glumac nag hoda po javnoj površini uznemirile su građane, objavio je Faktor.

Organizatori performansa bilu su Internacionalni Interdisciplinarni Art Festival “Zvrk” u saradnji sa specijalnim, višemjesečnim programom Narodnog pozorišta Sarajevo "Kultura na ulice", a uz podršku EU programa Performe Europe, navedeno je u saopćenju koje su iz “Zvrka” 23. juna poslali medijima.

Iako su tada performans najavili kao "fantastičan događaj o zajedničkom životu i ljubavi", poslije su, kada je problem eskalirao, tvrdili "kako nisu bili upućeni u sadržaj".

Potom se i Vlada Kantona Sarajevo, koja finansira program "Kultura na ulice", a koji je naveden kao suorganizator, ogradila od performansa "Together".

“Predstava koja se događa ispred Narodnog pozorišta Sarajevo nije dio projekta ‘Kultura na ulicama’ Vlade Kantona Sarajevo. Vlada KS se ograđuje od događaja. Za sadržaj je odgovoran organizator. Eksplicitne nage scene su neprimjerene za javno izvođenje jer postoje prostori koji su adekvatni za takve umjetničke koncepte. Ispred Narodnog pozorišta Sarajevo večeras predstava koja je iznenadila građane, s obzirom na to da je placom šetao izloženi muškarac”, istakli su iz Vlade u subotu, 25. juna, kada su reakcije građana eskalirale.

Scene iz višesatnog performansa, u kojima se glumac Mandič pojavljuje nag, naišla je na negodovanje građana Sarajeva, a društvenim mrežama brzo su se proširili videosnimci na kojim se vidi kako tako obnažen hoda za ženama – slučajnim prolaznicama, što je dodatno naljutilo javnost.

Interakcija između glumaca i publike često se dešava tokom predstave, posebno ako su u pitanju kamerne scene, i to znaju svi koji su ikada kročili u neku od kulturnih institucija. Ali kada se ta interakcija dogodi u javnom prostoru, i to slučajnim prolaznicama, koje nisu upućene u to da su dio umjetničkog performansa, naravno da je zgražavanje nad nagim čovjekom jedina očekivana reakcija, pa makar on bio i glumac, piše Faktor.

Performans je trebao trajati šest sati – od 18 do 24 – no prekinut je u 22 sata. Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić pozvao je policiju, koja je ustanovila da organizatori nemaju dozvolu o javnom izvođenju performansa, a glumci su kažnjeni jer je golotinja na javnom mjestu zabranjena zakonima ove države.

Uslijedilo je izvinjenje građanima Sarajeva, a uputila ga je direktorica Festivala Zvrk Jasmina Prolić ističući da "nije znala sadržaj performansa".

Dio višesatnog nastupa snimili su i objavili slučajni prolaznici, a javnost je na društvenim mrežama iskazivala iznenađenost i zgroženost. Naročito odvratan dojam, osim hodanja golog čovjeka po gradu za slučajnim sarajevskim šetačima, ostavila je scena u kojoj Mandič simulira seks s lubenicom.

No iz dana u dan pojavljuju se snimci koji, može se reći, zalaze u oblast pornografije. Jedna od scena, koju objavljujemo uz isprike zbog eksplicitnog sadržaja, prikazuje oralni seks ispred Narodnog pozorišta Sarajevo.

Ovaj dio performansa praćen je odgovarajućom muzikom, pjesmom Nikola, srbijanske muzičarke Jelene Petošević, koji je tokom scene puštan na razglas. “Hoću da se bijem sa tobom / krv bih da ti pijem uz viski / s toplom vodom, Nikola // Zarij tvoje zube u moju kožu / dok te s jednim okom gledam / u oštrom nožu, Nikola // Šljakaju hormoni, testosteroni / hoću da te malo mučim ne znam kako tebi zvuči, ali Nikola // Za kosu me povuci / ka sebi me privuci, Nikola / kad budemo bili goli / ja hoću da zaboli, Nikola // Provociram te malo / kao šta je, bre, budalo / ja te kao tučem / polugolog te privučem, Nikola // Ti se meni smeškas / i za bradicu se češkaš / kao nećeš da mi vratiš / svašta hoćeš da mi radiš, Nikola // Johnny, priđi bliže / hajde, malo brže, malo niže / ne gubi moje vreme ako ti se ne diže // Ti se meni smeskaš / i za bradicu se češkaš / kao nećeš da mi daš / al’ nećeš dugo moći, znaš, Nikola // Malo te ogrebem / al’ ja hoću da te jebem, Nikola // veći si i jači / ali, ‘ajde, sada plači, Nikola // Želim da ga staviš / volim kad me gnjaviš, Nikola / veži moje ruke / to su tako slatke muke, Nikola”, odjekivalo je Trgom Susan Sontag 25. juna 2022. godine.