Dana 20. novembra 1853. godine rođen je Oskar Potiorek, austrougarski general koji je vršio funkciju zemaljskog poglavara (guvernera) Bosne i Hercegovine u trenutku kad je u Sarajevu ubijen nadvojvoda Franjo Ferdinand.

Potiorek se rodio u Bad Bleibergu na području današnje austrijske pokrajine Koruške. To mjesto na slovenskom jeziku nazivaju Plajberk pri Beljaku, a nalazi se na nekadašnjem slovenskom etničkom području. Zanimljivo je da je Oskar Potiorek posjedovao dvorac Prusnik u današnjoj Sloveniji, smješten kod rijeke Save, otprilike na pola puta između Krškog i Ljubljane. U vojsci Austro-Ugarske Monarhije Potiorek je dospio do čina Feldzeugmeistera (generala artiljerije), što je svojedobno bio drugi najviši čin u toj državi, odmah nakon čina feldmaršala, piše portal Povijest.

Potiorek je zemaljskim poglavarom Bosne i Hercegovine postao 1911. godine, u dobi od 57 godina. Tri godine kasnije na njegov je poziv došao u posjetu Bosni i Hercegovini nadvojvoda Franjo Ferdinand, prijestolonasljednik Austro-Ugarske. U Sarajevu je izvršen atentat u kojem su ubijeni nadvojvoda i njegova supruga, a Potiorek nije ozlijeđen, premda je bio u blizini.

Unatoč Potiorekovoj odgovornosti, nije bio smijenjen. Dapače, kad je započeo Prvi svjetski rat dodijeljena mu je komanda nad austrougarskim trupama na Balkanu, navodno u nadi da će biti osobito motiviran kako bi se iskupio za nadvojvodinu smrt. Međutim, nakon katastrofalnih poraza u bitkama kod Cera i Kolubare u Srbiji, Potiorek je smijenjen.

Povukao se u koruški grad Klagenfurt, u kojem je i preminuo 1933. godine. U trenutku smrti bio je Potiorek u 81. godini života.