Rijetka kopija Marvelovog prvog stripa zaradila je više od 2,4 miliona dolara na aukciji.

Marvel Comics br. 1 objavljen je 1939. godine i uključuje likove kao što su Ljudska baklja, Anđeo, Podmorničar i Maskirani jahač.

"Ovo je početak. Bez ovoga ne bi bilo Marvelovog univerzuma, Kapetana Amerike koji se suprotstavlja Hitleru, Marvelovih filmova, Spidermana, čak ni mitologije o superherojima kakvu danas poznajemo", kaže ComicConnect, online tržište stripova koje je bilo organizator aukcije.

Strip je "pay copy", što znači da uključuje izdavačeve rukom pisane bilješke o plaćanjima umjetnicima. Izdavač Lloyd Jacquet je olovkom zabilježio iznose koje duguju umjetnicima poput Franka Paula, koji je radio na naslovnici. Ove oznake daju jedinstvenu historijsku vrijednost stripu.

Iako je strip star više od 80 godina, još uvijek je u "stanju kao na kiosku", saopćili su iz ComicConnecta.

Historijska izdanja Marvel Comicsa na aukcijama su donijela zapanjujuću zaradu aukcionarima, posebno kada sadrže ikonske likove poput Spidermana ili Kapetana Ameriku. Ranije ove godine, samo jedna stranica stripa koji prikazuje Spidermana kako oblači svoje potpuno crno odijelo prvi put prodana je za 3,36 miliona dolara. Još jedna kopija Marvel Comicsa br. 1, iako nema oznake koje je čine "pay copy", prodana je za 1,26 miliona dolara 2019. godine. U to vrijeme, ovo je bila najveća prodaja koju je iko ikada ostvario za neki Marvelov strip. Godine 2021. ovaj rekord je oboren kada je Heritage Auctions prodao Marvelov strip, koji prikazuje Spidermanovo porijeklo, za 3,6 miliona dolara, prenosi CNN.