Prošle sedmice objavljeni su podaci Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine prema kojima je vidljivo da se na listi poreskih obveznika s dugovanjima po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada nalaze i obrazovne ustanove za koje se argumentirano tvrdi da su povezane s terorističkom organizacijom FETÖ.

Među školama koje se povezuju s FETÖ, a koje državi duguju našla se Privatna gimnazija “Richmond College” s dugom od 343 hiljade KM, Međunarodna osnovna škola “Richmond Park International” u Sarajevu s dugom od 309 hiljada, dug Međunarodne srednje škole “International” iznosi više od 255 hiljada KM, zatim “Richmond Park International Primary School” u Zenici, čiji je dug nešto više od 202 hiljade KM, kao i Tursko-bosanski Sarajevo koledž, koji državi duguje više od 107 hiljada KM, te “Richmond Park International Secondary School” iz Zenice duguje više od 104 hiljada. Ukupan dug obrazovnih ustanova za koje se tvrdi da su povezane s terorističkom organizacijom FETÖ, a koje djeluju u Bosni i Hercegovini, zaključno s krajem 2021, iznosi čak milion i 320 hiljada KM.

Ovo nije prvi put, niti je Bosna i Hercegovina jedina država, gdje se škole za koje se osnovano sumnja da su povezane s FETÖ pojavljuju vezane uz skandale. Tako je krajem 2020. godine američko Ministarstvo pravde objavilo da su škole “Concept” platile kaznu čak od četiri i po miliona dolara zbog namještanja tendera. Upravo se ove škole, koje posluju u Illinoisu i Ohiou, povezuju s terorističkom organizacijom FETÖ, te su pristale platiti kaznu zbog krivičnog djela namještanja ponuda.

Sličan slučaj desio se i u Rumuniji. Naime, polovinom 2020. godine Rumunska agencija za borbu protiv korupcije pripremila je optužnicu protiv direktora privatne obrazovne ustanove “Lumina” Fatiha Göktaşa. U optužnici se navodi da je Göktaş platio mito u iznosu od 65 hiljada eura, i to kako bi dobio određene dozvole za izgradnju srednje škole u Bukureštu. Prema informacijama koje su tada objavljene u medijima, Alin Cristian Cimpoeru, Fatih Göktaş i Akcael Selahattin Murat se spominju zbog podmićivanja bivšeg zamjenika gradonačelnika Bukurešta Cornela Pieptea. Optuženima su također bili blokirani bankovni računi i oduzete nekretnine. Prema pisanju medija, u istoj školi “Lumina” jedan od učitelja tjelesnog Hasan Altuntaş osuđen je na tri i po godine zatvora zbog seksualnog uznemiravanja devetogodišnje učenice. Škola je također kažnjena s deset hiljada eura.

Još jedna od školi koje se povezuju s FETÖ u Sjedinjenim Američkim Državama jeste i “Paterson Art and Science Charter” škola. Direktor ove škole Danny Necimo, pravo ime Doğan Necimoğlu, 2019. godine optužen je zbog seksualnog uznemiravanja. Bivša uposlenica pomenute škole tužila je Necimoğlua zbog verbalnog i fizičkog zlostavljanja. Prema tadašnjem pisanju američkih medija, nakon što je uposlenica prijavila zlostavljanje, ubrzo nakon toga je dobila i otkaz. Međutim, tužila je Necimoğlua i dobila presudu, zbog čega je ovaj direktor, odnosno uprava pomenute škole, morao isplatiti 450 hiljada dolara.

Američki časopis Forbes početkom 2019. godine je objavio tekst o “čarter-školama”, gdje se spominju i one koje su povezane s vođom terorističke organizacije FETÖ Fethullahom Gülenom. U tekstu se navodi da se za ove škole u Americi sumnja kako novac šalju određenim firmama koje su također u bliskoj vezi s Gülenom. Također, tu se ističe i da FETÖ škole koriste za dobijanje radne vize turskim državljanima.

Prošle je godine jedan od vodećih odbjeglih FETÖ novinara Önder Aytaç na svom Twitter profilu spomenuo upravo da su škole povezane s FETÖ u Bosni i Hercegovini u velikim dugovima, te da učiteljima ne plaćaju otpremninu. Također, prije se pisalo i o sumnjama da FETÖ pripadnici Bosnu i Hercegovinu koriste kao “odskočnu dasku” za odlazak u Ameriku ili neku evropsku zemlju, jer im kao turskim državljanima za BiH ne treba viza. Međutim, potrebna im je boravišna dozvola, pa se, prema sumnjama, za to koriste ili škole ili otvaranje fiktivnih firmi. Advokatska kancelarija Roberta R. Amsterdama 2017. godine objavila je knjigu Carstvo obmane – istraga Gülenove mreže čarter-škola, u kojoj se navodi da se FETÖ škole koriste i kao paravan za finansijske pronevjere. U istoj knjizi spominje se i Bosna i Hercegovina kao država u kojoj je utjecaj kulta jak.

Osim dosadašnjih tvrdnji da su ove škole u Bosni i Hercegovini povezane s terorističkom organizacijom FETÖ, te da se do pokušaja državnog udara u Turskoj od FETÖ u ovim školama učenicima javno promovirao vođa organizacije Fethullah Gülen, čijim knjigama im je ispiran mozak, kao i sumnji da se škole koriste i za boravišne dozvole, sada je tu i podatak državne institucije da ove škole državi duguju više od milion konvertibilnih maraka. Postavlja se pitanje u kojoj je mjeri finansijska kriza u kojoj se nalaze škole koje obučavaju našu djecu, te kako je dopušten ovoliki dug.

Pomenute škole su u Bosni i Hercegovini osnovane 1999. godine kao “Bosna Sema” obrazovne institucije, a do danas su čak devetnaest puta izvršili promjene u sudskom registru. Osim što ovoliki broj izmjena u sudskom registru nije nešto na što smo naviknuti, također je čudna i činjenica da je današnji vlasnik “Stirling Holdco 2 LLC” firma iz Luksemburga osnovana s kapitalom od 12 hiljada eura i danas je vlasnik svih “Richmond” škola u Sarajevu, Bihaću, Tuzli kao i Zenici.