Sport | 29.06.2021.

Reprezentativci Hrvatske na Evropskom prvenstvu igrali s ustaškom šahovnicom na dresu

Naime, na dresu Hrvatske u sve četiri utakmice EURO-a bila je hrvatska zastava s pogrešnim hrvatskim grbom, na kojem je prvo polje bijelo, dok je na službenom državnom grbu Hrvatske prvo polje crveno

R. I.

Fudbalska reprezentacija Hrvatske je u ponedjeljak eliminisana s Evropskog prvenstva poslije poraza od Španije rezultatom 5:3.

Španci su slavili nakon produžetaka jer je rezultat u prvih 90 minuta glasio 3:3.

Utakmicu je obilježilo nekoliko gafova, poput onog kada je Ante Rebić usred napada Španije izašao zamijeniti kopačke. U tom je napadu Crvena furija izjednačila na 1:1 pogotkom Pabla Sarabije.

Gaf je imao i Joško Gvardiol koji je kod trećeg gola Španije bio predaleko od strijelca Ferrana Torresa jer je išao piti vodu usred utakmice.

Međutim, sada se pojavio novi gaf. Naime, na dresu Hrvatske u sve četiri utakmice EURO-a bila je hrvatska zastava s pogrešnim hrvatskim grbom, na kojem je prvo polje bijelo, dok je na službenom državnom grbu Hrvatske prvo polje crveno.

Grb s prvim bijelim poljem koristili su Ante Pavelić i njegove ustaše 1941. godine, a iz upotrebe je uklonjen nakon što su fašisti i njihovi kolaboratori poraženi u Drugom svjetskom ratu, piše Faktor.

Na dresu fudbalskih reprezentacija obavezno stoji grb saveza, u ovom slučaju HNS-a, a malo ko nosi i dres države. No, na velikim takmičenjima često je praksa da timovi nove zastavice svoje i države koje igraju, uz datum, nekada i mjesto odigravanja, što te dresove čini unikatnim.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Kako je nacista postao legenda Manchester Cityja

Bh. teniserka Dea Herdželaš napredovala za 47 mjesta na WTA listi

Pobjednik Indianapolisa je - algoritam

Boja fesa, boja dresa…