Niz golemih skulptura deva isklesanih u stijenama u Saudijskoj Arabiji vjerojatno su najstariji reljefi životinja velikih razmjera na svijetu, navodi se u studiji koju je prenio BBC.

Kada su reljefi prvi put otkriveni 2018. naučnici su procijenili da su nastali prije otprilike 2000 godina. To se temeljilo na njihovoj sličnosti s reljefima u poznatom jordanskom drevnom gradu Petri. No novo istraživanje utvrdilo je da su reljefi deva stari između 7000 i 8000.

Tačno utvrđivanje starosti kamenih reljefa izazov je za naučnike. Za razliku od pećinskih slika često nema organskih tvari za analizu. Kamena umjetnost ove veličine također je rijetka u regiji.

Naučnici, koji su svoje nalaze objavili u Journal of Archaeological Science, analizirali su eroziju stijena, tragove alata i testirali kosti životinja koje su pronađene na tom mjestu kako bi odredili vrijeme nastanka skulptura.

Na osnovu novih podataka čini se da su starije od drevnih znamenitosti poput Stonehengea (starog 5000 godina) ili piramida u Gizi (4500 godina).

Čak su i prethodili pripitomljavanju deva, katalizatoru ekonomsko razvoja u regiji. U vrijeme nastanka reljefa Saudijska Arabija izgledala je bitno drukčije s ravnicama trave prošaranim jezerima, a ne današnjim pustinjama.Nije jasno zašto su nastale s kulpture deva, ali naučnici sugeriraju da su mogle biti sastajalište nomadskih plemena.

Takva je djela bilo teško stvoriti prije hiljade godina jer su mnogi reljefi visoko iznad zemlje, što znači da su njihovi rezbari morali izgraditi skele da bi ih stvorili.