Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović uputio je telegram saučešća majkama Srebrenice, povodom preseljenja na ahiret majke Hajre Ćatić, predsjednice Udruženja "Žene Srebrenice", prenosi Anadolu Agency (AA).

"Napustila nas je još jedna Velika Majka, koja je u svom majčinskom bolu tragala za ostacima svog ubijenog sina i u tom traganju preselila na Bolji svijet. Hajra Ćatić nije saznala kakva je bila sudbina njenog sina, ni gdje se nalaze njegovi ostaci. Svoju tugu i svoju bol odnijela je u mezar. Ali, ta tuga i ta bol nisu bili samo njeni, oni su i naši. Stoga je naša kolektivna zadaća nastaviti tragati za istinom i za našim još nepronađenim tijelima muškarcima, ženama i djeci, koje su pobile agresorske ruke. I mi ćemo to nastaviti činiti. A zločince će stići ono što su zaslužili", kazao je Kavazović.

Svim majkama Srebrenice uputio je izraze dubokog saučešća.

"Molim Uzvišenog Allaha da vam olakša teret koji nosite, ali i dadne snage da ustrajete, a da vašu i našu sestru Hajru Ćatić lijepo primi i nagradi obilnim darovima. Svi smo Allahovi, i Njemu ćemo se vratiti", kazao je Kavazović u telegramu saučešća.

Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" i srebrenička majka koja nije uspjela pronaći posmrtne ostatke sina Nihada, preminula je u utorak u Sarajevu.

Ćatić je godinama tragala za posmrtnim ostacima sina Nihada Nine Ćatića, srebreničkog novinara koji je posljednji put viđen 11. jula 1995. nakon čega mu se gubi svaki trag.

Nihad Nino Ćatić bio je novinar iz Srebrenice. Njegovu riječ i glas pamtimo iz najdramatičnijih dana za Srebrenicu i Bosnu i Hercegovinu. U ratno vrijeme, svakodnevno se javljao i informirao javnost o stradanju u ovom gradu.

Svakog 10. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, simbolično na datum kada se novinar Nino Ćatić posljednji put javio iz Srebrenice u program Radio - televizije Bosne i Hercegovine, dodjeljuje se novinarska nagrada po njegovom imenu.