Gostujući nedavno na Face televiziji, premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić govorio je o pritiscima zvaničnika iz Bosne i Hercegovine i Evropske unije, spomenuvši u tom kontekstu i reisul-ulemu Husein-efendiju Kavazovića.

“Zvao me je i reis, svi su htjeli da se migranti vrate u ‘Biru’, razgovarao sam s činovnicima iz Evropske unije. Najteže mi pada da se reis okreće više šta je rekao jedan činovnik iz EU, a ne okreće se časnom Kur'anu”, rekao je tada Ružnić govoreći u programu Face TV. Šta je ovim želio reći, vjerovatno je samo njemu jasno.

Premještajuću fokus s rješavanja jednog društvenog problema na inherentno vjersku dimenziju, optužujući pritom reisul-ulemu da se ne okreće časnom Kur’anu, Ružnić je implicitno poručio da reisul-ulema više brine o zahtjevima stranih političkih faktora nego za vrijednosti iz kojih crpi legitimitet.

Gostujući u emisiji “Izvan okvira” na N1 televiziji, Husein-efendija Kavazović osvrnuo se na ove isprazne optužbe, ali ne da bi polemizirao s Ružnićem i uvjeravao ga da se on okreće časnom Kur’anu, već da bi ukazao na poziciju s koje nastupa, čija specifičnost obesmišljava optužbe za mogućnost nekog pritiska.

“Određeni zvaničnik iz EU me nazvao, zamolio me da pokušamo pomoći, da se tragedija prevenira, da ne dođe do najgoreg. Odlučio sam nazvati ministra Cikotića, a nakon toga sam odlučio pozvati premijera Unsko-sanskog kantona Ružnića. Gradonačelnika Bihaća nisam uspio dobiti. Ono što sam razgovarao s premijerom USK je sljedeće: zamolio sam ga da se, ukoliko je moguće, otvori ‘Bira’, da se ti ljudi prime. Kazao sam da trebamo svi da se potrudimo da se to pitanje nakon određenog broja mjeseci ipak razriješi”, kazao je Kavazović, dodavši da je kasnije to predstavljeno kao da je on vršio neki pritisak na Ružnića.

“Kakav bi to pritisak reisul-ulema mogao vršiti na nekog premijera, meni nije poznato. To mi nije svojstveno i nikad takvo što nisam činio. Ja sam vjerski službenik. Mislim da se jedan najobičniji razgovor u pravcu rješavanja problema predstavlja kao pritisak”, poručio je Kavazović, odgovorivši tako i pojedinim kritičarima na društvenim mrežama koji su se zapitali zbog čega se reisul-ulema uopće bavi pitanjem migrantske krize. Pozicija reisul-uleme je takva da on nema stvarnu političku moć, ali može i treba djelovati kao društveni korektiv, upravo u onom smjeru u kojem je naznačio Kavazović, smjeru rješavanja problema.