Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u nedjelju kako su regionalna i međunarodna saradnja od velike važnosti kad je riječ o borbi protiv terorizma, kao i da ne bi trebalo praviti razlike među terorističkim organizacijama, javlja Anadolu Agency.

Erdogan se obratio na 15. samitu Organizacije za ekonomsku saradnju (ECO). U obraćanju je kazao kako će "čišćenjem od terorističkih organizacija krvavih ruku PKK-a, YPG-a, FETO-a, ISIS-a, naša regija pronaći spokoj, stabilnost, a ekonomski napredak će se dinamizirati".

Turski predsjednik se osvrnuo i na kiparsko pitanje, rekavši kako je "ključ rješenja kiparskog pitanja priznavanje suverene jednakosti kao i jednakog međunarodnog statusa turskog naroda na Kipru".

"Od svih prijateljskih i bratskih zemalja tražim da viziju rješenja Turske Republike Sjeverni Kipar razmotre bez predrasuda", poručio je Erdogan.

Kipar je "zaglaveljen" u decenijama dugoj borbi između kiparskih Grka i Turaka, uprkos nizu diplomatskih napora UN-a da se postigne sveobuhvatno rešenje. Pet decenija pregovora o Kipru nisu dovele nikuda.

Ostrvo je podijeljeno od 1964. godine, kada su etnički napadi prisilili kiparske Turke da se povuku u enklave radi njihove sigurnosti. Godine 1974. državni udar kiparskih Grka koji je imao za cilj aneksiju Grčke doveo je do vojne intervencije Turske kao sile garanta. Turska Republika Sjeverni Kipar (TRNC) osnovana je 1983. godine.

Administracija kiparskih Grka, koju podržava Grčka, postala je članica Evropske unije 2004. godine, iako je na referendumu te godine većina kiparskih Grka odbacila plan UN-a o nagodbi koji je predviđao ponovno ujedinjenje Kipra da se pridruži Evropskoj uniji.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u subotu doputovao u Turkmenistan s delegacijom kako bi prisustvovao sastanku ECO-a i održao niz bilateralnih sastanaka.

Erdogan danas prisustvuje samitu ECO-a, koji predvodi njegov turkmenski kolega Gurbanguly Berdimuhamedow. Očekuje se da će turski predsjednik održati i bilateralne sastanke s liderima nekih zemalja članica i predati Turkmenistanu mandat predsjedavanja organizacijom.

U delegaciji Turske se nalaze brojni visoki zvaničnici, uključujući ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua, ministra energetike i prirodnih resursa Fatiha Donmeza i ministra odbrane Hulusija Akara.