Erdogan je boravio u turskom gradu Izmiru, a obratio se okupljenim građanima u distriktu Menemen, na ceremoniji otvorenja lokalnog stadiona "Alsancak" i još 96 dovršenih projekata u ovom gradu.

“Naš jedini cilj je zaštititi poslove i budućnost naših građana”, rekao je Erdogan, govoreći o aktuelnoj ekonomskoj situaciji.

Rekao je kako već 19 godina pripremaju ovu ekonomsku politiku, te kako su sada prešli u fazu liječenja hroničnih bolesti privrede zemlje.

“Trenutne kamate će pasti. Nećemo dozvoliti da naši građani i poljoprivrednici ispaštaju zbog visokih kamata”, poručio je Erdogan.

Podsjetio je da je devizna rezerva Centralne banke Turske ranije iznosila 27,5 milijardi dolara, a da ona danas iznosi čak 127 milijardi dolara.

“Priče o visokoj kamati, padu vrijednosti lire, preporukama MMF-a. Ništa od toga nije važnije od poslova, života i budućnosti naših građana. Šta god uradili, neće nas moći odvratiti od ekonomskog programa fokusiranog na proizvodnju, zapošljavanje i bilans tekućeg računa. Uz Allahovu pomoć i oštroumnošću našeg naroda, neće uspjeti 2023., kao što nisu uspjeli ni 1923. godine", rekao je turski predsjednik.

Erdogan je kazao kako iskreno vjeruje da će “turski građani 2023. godine odlučiti ne za potkupljene ekonomiste i političare, već za izgradnju velike i moćne Turske”.

“Ne brinite, u narednom periodu naše će kompanije zarađivati ​​više, uposlenici će dobiti bolje plaće”, zaključio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan danas je u Izmiru uručio vlasničke listove 741 stambene jedinice i poslovnog prostora izgrađenih na mjestu urušenih zgrada u zemljotresu koji je pogodio Izmir 30. oktobra 2020. godine.

Izgradnja 596 stambenih jedinica i 145 poslovnih prostora završena je u sedam projektnih područja u četvrti Bayrakli, a nastavlja se izgradnja 795 stanova i 153 poslovna prostora.