Islamska Republika Iran i Sjedinjene Američke Države započelI su pregovore o međusobnom oslobađanju zatvorenika. Iako su tokom godine s iranske strane već najavili da je postignut dogovor o razmjeni zatvorenika, uz oslobađanje zamrznutih višemilionskih sredstava koje Iran ima u drugim zemljama (zamrznute zbog sankcija), SAD je takve informacije odbacio. 

Portparol iranske vlade Ali Rabiei izjavio je da su pregovori o razmjeni zatvorenika između Irana i Amerike u toku i da će oni objaviti još informacija ukoliko iranski zatvorenici budu oslobođeni, te se ispune ostali traženi uslovi. 

"Zbog humanitarnih ciljeva, Iran je spreman da razmjeni sve američke političke zatvorenike u zamjenu za oslobađanje svih iranskih zatvorenika koji su uhapšeni širom svijeta u američko ime", rekao je on na konferenciji za medije.

SAD nisu do ovog trenutka komentirali navode koji dolaze od iranske vlade, a koje prenosi portparol Ali Rabiei.

Podsjećanja radi, Iran i SAD decenijama unazad imaju izrazito napete odnose, te veliki broj neriješenih pitanja koji stoje na putu normalizacije odnosa dvije zemlje. Među glavnim pitanjima o kojima se spore Iran i SAD jeste razvoj nuklearnog programa Irana. 

Epilog međusobne netrpeljivosti jeste uvođenje različitih sankcija Iranu, koji se zbog toga suočava sa ozbiljnim ekonomskim problemima. 

Svjetske sile, predvođene SAD, u više navrata pregovarali su o restrikcijama iranskih nukleranih aktivnosti, a u zamjenu za ukidanjem sankcija. 

Ozbiljniji pomaci u kontekstu ovog pitanja još uvijek nisu postignuti.