“Sada postoje jaki dokazi da je ovo namjeran ruski potez, sa specifičnim slikama i ornamentima koji su ciljani i odnešeni u Rusiju“, rekao je Brian Daniels, antropolog koji radi s arheolozima, historičarima i stručnjacima za digitalnu tehnologiju.

Iz laboratorije u američkoj državi Virginia, Daniels i njegove kolege pratili su uništavanje kulturnih ciljeva od početka invazije i otkrili obrasce u zločinima.

Trag krađa uveliko se fokusira na dragocjeno skitsko zlato. Ovo su vrijedni drevni filigranski komadi, koji često prikazuju životinje. Proizvela su ih plemena iz područja centralne Azije i istočne Evrope nekada poznatog kao Skitija.

"Ovi predmeti su vizuelno zapanjujući, a sada ima toliko prijava o krađama da je očigledno da je to strategija", rekao je Daniels.

“Ukrajinci, naravno, također žele da uspostavimo listu ukradenih stvari”, dodao je on.

Daniels je za Observer rekao da je teško znati da li je novčana vrijednost najvažniji faktor za Ruse, ili su objekti odabrani zbog njihovog kulturnog značaja.

“Postoji mogućnost da je sve to dio podrivanja identiteta Ukrajine kao posebne zemlje impliciranjem legitimnog ruskog vlasništva nad svim njihovim eksponatima”, govori Daniels.

Danielsu je jasno da krađe obično prate ispitivanja kustosa i čuvara muzeja uz prijetnje. Ruski pokušaji da lociraju i ukradu skriveni artefakti u okupiranim ukrajinskim gradovima postaju sve odlučniji.

“Pojavljuje se sve veća zabrinutost za muzejske radnike i osoblje obezbjeđenja, posebno kada se nađu iza ruskih linija“, rekao je Daniels.