Dan nakon amputacije Vitalii je spustio pogled na mjesto gdje mu je koliko do jučer bila ruka. Bio je odlučan da sam obuče majicu uprkos tome što su mu drugovi nudili pomoć.

“Ne treba mi pomoć ako je sam ne tražim. Ako vidim da ne mogu sebi pomoći, svakako ću to reći. Ne smatram se invalidom”, kaže 24-godišnji vojnik. "Potpuno sam sposoban."

Ali jedno je obući majicu, a drugo je ostvarenje njegovog sna o povratku na ukrajinski front.

Zato se pouzdao u novu bioničku ruku – izrađenu u Velikoj Britaniji i darovanu mu od dobrotvorne organizacije koja stoji iza jedinstvenog centra za liječenje upravo otvorenog u Lavovu.

Vitalii je iz regije Žitomir u Ukrajini. Od svoje 15. godine želi da bude vojnik i da se bori za svoju zemlju.

Bio je u Poljskoj kada je čuo najavu ruske invazije i požurio je kući da se prijavi što je prije mogao.

Tokom tenkovskog napada kod Bakhmuta izgubio je donju dio lijeve ruke. Opisuje kako je čuo da Rusi dolaze, samo 200 metara od njega.

“Uzeo sam ručni bacač i odlučio da sačekam iza grmlja dok ne izađu, ali sam izgubio pravi trenutak.”

Vitalii kaže da se ne sjeća tačno šta se dalje dogodilo, ali u borbi koja je uslijedila, njegov zglob je razorno povrijeđen.

“Odskočio sam ustranu i zamolio svog druga da upotrebi podvezu.” Njegov tim je pozvao na evakuaciju.

Vitalij je samo jedan od hiljada Ukrajinaca, vojnika i civila, koji su izgubili udove zbog složenih ratnih povreda.

Sada su on i još jedan Ukrajinac, Andrii Hidzun, postali prvi vojnici koji su dobili 3D štampanu protetiku koju finansira ukrajinska dobrotvorna organizacija Superhumans. Ona pomaže onima koji su pretrpjeli razorne povrede u ratu.

U petak je Superhumans otvorila prvu rehabilitacijsku ustanovu te vrste u Ukrajini – Superhumans centar – dizajniranu da ljudima poput Vitalija i Andrija pruži ispravan tretman nakon amputacije.

Dobrotvornu organizaciju podržava Viktor Liashko, ukrajinski ministar zdravlja, dok je prva dama zemlje Olena Zelenska u nadzornom odboru.

Superhumans nije komercijalni projekt. Finansira se donacijama međunarodnih dobrotvornih organizacija, fondacija i privatnih donatora koji uključuju američke dobrotvorne organizacije, britansku Virgin Group i rock pjevača Stinga.

Izvršna direktorica centra Olga Rudnieva želi da podrži hiljade onih koji su izgubili udove u sukobu korištenjem personaliziranog pristupa rekonstrukciji tijela i protezama udova.

“Pokušavamo da izgradimo prvu kompletnu uslugu za osobe povrijeđene u ratu”, kaže ona.

“Nije dovoljno samo davati protetiku ljudima. Potrebna im je psihološka podrška i podučavanje kako da koriste svoju protezu. Potrebna im je rehabilitacija.”

Olga objašnjava da Ukrajina trenutno ima ogroman nedostatak ovakvih objekata. Superhumans se udružio se s kompanijom Open Bionics sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja će izraditi mnoge protetske udove.

U fabrici ove kompanije u Bristolu Flora Mather, proizvodni tehničar, sastavlja bioničku ruku, dio po dio.

Odljevci ruke amputiranog uzimaju se u Ukrajini, a zatim se šalju u fabriku koja stvara komade pomoću 3D štampača. Tehničar kao što je Flora zatim gradi oko tog okvira dio po dio ruke.

Ruke su ožičene senzorima od korijena povrede do ručnog zgloba.

Flora ističe matičnu ploču na dlanu jedne plastične ruke, to je kompjuter koji će prevesti nervne signale korisnika u pokret.

“Mi zaista želimo da pomognemo da osnažimo ljude i pomognemo ljudima da se osjećaju sigurno u sebi”, kaže ona.

“Kad su mi stavili protezu, nisam htio da je skinem, bio sam toliko impresioniran. Euforija, ekstaza! Kako to opisati? Pa, nisi imao ruku, a sad ju imaš”, objašnjava Vitalii dok se smiješeći prisjeća tog trenutka.

“Prva stvar koju sam htio učiniti ovom rukom je držati cigaretu i šoljicu kahve.”

Uprkos teškoj povredi, odlučan je da se vrati na liniju fronta i nastavi se boriti.

(Izvor: BBC)