Planine pšenice zaglavljene u Ukrajini već su opterećivale globalno snabdijevanje hranom kada je toplotni val, koji je zahvatio Evropu, samo pogoršao stvari.

Rod pšenice u Francuskoj, najvećem izvozniku ove žitarice u Evropskoj uniji i četvrtom po veličini izvozniku pšenice u svijetu, posebno je važan ove godine kada je više od dvadeset miliona tona žitarica u Ukrajini blokirano od ruskih ratnih brodova.

Međutim, dugotrajne suše i vrućine naštetile su usjevima pšenice u Francuskoj.

U prvoj prognozi za sezonu, francusko ministarstvo poljoprivrede navelo je da će proizvodnja “mehke pšenice” ove godine pasti za 7,2 posto u odnosu na 2021. godinu. “Mehka pšenica” sorta je koja se upotrebljava kolače i pecivo. Prema podacima ministarstva poljoprivrede, francuski rod “mehke pšenice” opada od maja.

Zabrinuti zbog prevelike vrućine, koja će uništiti usjeve, neki farmeri u Francuskoj požnjeli su pšenicu ranije nego inače, pa je kao rezultat toga njihov prinos bio manji od predviđenog, saopćilo je ministarstvo.

Toplotni val proteže se na dijelove Francuske, Španije, Italije i Portugala i očekuje se da će zahvatiti Veliku Britaniju u narednih nekoliko dana. Evropska unija, koja proizvodi 17,6 posto svjetske pšenice, smanjila je procjenu roda mehke pšenice za otprilike pet miliona tona, prema ranijim predviđanjima.

Čak i prije nego što je žetva u Evropi počela vehnuti na vrućini, prehrambena kriza bila je strašna dijelom zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Ruski i ukrajinski pregovarači sastali su se prošle sedmice u Istanbulu kako bi postigli dogovor o tome kako bi žito moglo biti pušteno iz Ukrajine.

Pregovori su vođeni u Istanbulu s predstavnicima Ujedinjenih nacija i vojnim zvaničnicima Rusije, Ukrajine i Turske. Oni su probudili nadu u napredak, rekao je zvaničnik UN-a, ali je izostao sveobuhvatni dogovor.

“Ovo je bio prvi sastanak, napredak je bio izuzetno ohrabrujući. Nadamo se da će nam sljedeći koraci omogućiti da postignemo formalni dogovor”, rekao je Antonio Guterres, generalni sekretar, obraćajući se novinarima u New Yorku nakon završetka jednoiposatnog sastanka.

Postoje i izvještaji o spaljivanju usjeva u Ukrajini –prošle sedmice, u Siversku, gradu na prvoj liniji fronta, polja pšenice ležala su spaljena i pocrnjela. Osim toga, farmeri u blizini lučkih gradova zabrinuti su da ako se njihova skladišta uskoro ne isprazne, neće imati prostora za skladištenje nove žetve.

(Izvor: The New York Times)