Posljedice Brexita i dalje ozbiljno narušavaju sklad u odnosima država Velike Britanije, a da je stvar izuzetno ozbiljna svjedoči pojačana napetost u Sjevernoj Irskoj, u kojoj je od početka ove godine zabilježeno nekoliko uličnih nereda. 

U posljednjih nekoliko dana građani Sjeverne Irske sve se više protive zaključcima Protokola o Sjevernoj Irskoj koji je još u oktobru 2019. godine potpisao premijer Velike Britanije, Boris Johnson.

Protokol o Sjevernoj Irskoj prema mišljenju građana ove zemlje otežava protok robe iz ostatka Velike Britanije, on predviđa da Sjeverna Irska treba slijediti standarde Evropske unije o proizvodima, a na neki način bit će uspostavljena neka vrsta granice na moru. 

S druge strane Protokol također nastoji spriječiti "tvrdu" granicu između Sjeverne Irske i Republike Irske, čime nisu zadovoljni Unionisti, protestantska zajednica koja podržava Veliku Britaniju. 

Da je situacija izuzetno ozbiljna na području Sjeverne Irske u svom autorskom tekstu potvrdio je historičar i publicista Paul A. Nuttall, koji je bio zastupnik u Evropskom parlamentu u periodu od 2009. do 2019. godine. 

Nuttall upozorava na trenutno stanje koje može eskalirati, a što bi u konačnici na ulice Belfasta i ostalih gradova moglo izvesti hiljade nezadovoljnih protestanata. 

David McNarry, jedan od vodećih pobornika unionističke ideje, također navodi da su protestanti spremni izaći na ulice, jer smatraju da se protokolom nastoji od Sjeverne Irske napraviti satelitska država kojom upravlja zvanični Brisel.

Sjeverna Irska nije zadovoljna odlukama vlade u Londonu koju kontinuirano podržavaju, pa je stoga razumljivo negodovanje građana ove zemlje u kojoj napetosti traju skoro kontinuirano od njenog pristupanja Velikoj Britaniji.

VIŠE O TEMI: Novi neredi u Belfastu posljedica su Brexita