Nešto duže od dva sata trebalo je Daniilu Medvedovu da rasprši snove Novaka Đokovića o osvajanja Grand Slama, pobjede na sva četiri najveća svjetska teniska turnira - Australian Open (Melbourne), French Open (Roland Garos), Wimbledon (London) i US Open (New York) - unutar iste kalendarske godine.

Prvi set finalnog meča u New Yorku prošao je u Medvedevovoj dominaciji u kojem je ruski teniser izgubio samo tri poena na svoj servis pobijedivši sa 6:4.

Kod rezultata 2:1 za Đokovića u drugom setu, nakon propuštene svoje dvije brejk lopte, Đoković lomi reket udarajući njime višekratno divljački po terenu. Vidno iznerviran gubi i taj i sljedeći gem. A ubrzo nakon toga i drugi set također rezultatom 6:4.

Na početku trećeg seta Medvedev pravi jedan pa potom i drugi brejk, ali Đoković uspijeva se djelimično vratiti u meč pa ovaj set završava rezultatom 6:4.

Tako je osamdesettrogodišnji Rod Laver, koji je prisustvovao ovom meču, ostao jedini teniser u povijesti takozvane Open ere koji je osvojio Grand Slam i to daleke 1969. godine.  

Uprkos njegovom nesportskom ponašanju, lomljenju reketa i kočijaškom psovanju, publika je kao rijetko kada bila apsolutno na strani jednog igrača – Novaka Đokovića. Željeli su da neko konačno dosegne Grand Slam, nakon, duže od pedeset godina.

Medvedev, drugi igrač svijeta, osvojio je svoj prvi Grand Slam turnir. Do sada je dva puta bio finalist, u New Yorku (2019) i Melbourneu (2021).