Direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara u Uredu za Evropu i Euroaziju Matthew Palmer nedavno su se u Sarajevu sastali s Interresornom radnom grupom za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine. Tom susretu nazočili su i ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson te šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU-a u BiH ambasador Johann Sattler. Također, iskoristili su priliku i za susret s liderima SDA i HDZ-a Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, ali i za razgovor s predstavnicima opozicionih stranaka iz oba entiteta te članovima Predsjedništva BiH.

Zajednička posjeta tandema Eichhorst-Palmer prvenstveno je bila usmjerena na ustavnu i izbornu reformu koja je potrebna, kako je kazano, za odlučan iskorak naše države na putu prema članstvu u EU. Međutim, ovih dana se od stručnjaka za međunarodne odnose, kako domaćih tako i onih stranih, mogu čuti i ne baš tako lijepe riječi o ranijim diplomatskim akcijama ovog dvojca u regionu zbog čega pozivaju na oprez sve probosanske pregovarače.

U ne tako davnoj prošlosti bivša visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini organizirala je susret Aleksandra Vučića i Hashima Thacija na kojem se razgovaralo o mogućnosti razmjene teritorija između Srbije i Kosova, što je trebalo biti, iako potpuno apsurdno, konačno rješenje kosovskog pitanja. Tačnije, ovim planom dio teritorije Srbije pripao bi Kosovu, dok bi se jedan dio sadašnjeg Kosova pripojio Srbiji. Mnogi su ovakav scenarij okarakterizirali kao otvaranje Pandorine kutije koja bi u konačnici mogla biti okidač novih sukoba na ovim prostorima jer bi se bez sumnje počelo špekulirati i o diranju granica BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, ali i Vojvodine. Koja je bila uloga Angeline Eichhorst u cijeloj priči? U tom periodu bila je desna ruka Federice Mogherini i jedan od njenih glavnih savjetnika.

S druge strane, Matthew Palmer je za vrijeme predsjedničkog mandata Donalda Trumpa bio veoma blizak sa specijalnim izaslanikom SAD-a za dijalog Beograda i Prištine Richardom Grenellom. On je, prema ocjeni političkog analitičara i višeg saradnika Savjeta za demokratizaciju politike iz Berlina Boda Webera, zajedno s Matthewom Palmerom učestvovao u obaranju vlade premijera Albina Kurtija na Kosovu. Tada se Kurti, koji se u martu ove godine vratio na premijersko mjesto, žalio na „otežanu komunikaciju“ s Grenellom koji je od njega zahtijevao ukidanje taksi na uvoz robe iz Srbije bez recipročnih mjera, što je Kurti odbio učiniti i zbog čega je na kraju platio visoku cijenu.