Ramzan Kadirov, kao lider Republike u kojoj su krajem prošlog stoljeća vođena dva rata, gdje je u prvom bio protiv Federalnih snaga, a u drugom uz Rusiju, istakao je da daje punu podršku odluci Vladimira Putina da interveniše u Ukrajini.

On je je u intervjuu srbijanskom Tanjugu istakao da Rusija i on lično nikada neće zaboraviti da Srbija, jedina uz Bjelorusiju, nije uvela sankcije i posebno se zahvalio Aleksandru Vučiću na politici mira.

Takođe, kao lider većinski muslimanske Republike prenio je pozdrave svim muslimanima u Srbiji i najavio jačanje saradnje u korist Srbije i Rusije.

"Čečenska Republika je nedavno preživjela dve teške ratne operacije. Osjetili smo sve teške posljedice rata, pokrenutog krajem prošlog vijeka kao rezultat provokacija stranih obavještajnih službi, čiji je cilj bio uništenje Rusije. Pretrpjeli smo velike ljudske gubitke u borbi protiv međunarodnih terorista iz više od 55 zemalja svijeta, koje su nam ubacile i aktivno podržavale zapadne zemlje. Samo zahvaljujuci odlučnoj politickoj volji Vladimira Putina i nacionalnog lidera čečenskog naroda Ahmat-Hadži Kadirova, međunarodnom terorizmu u republici je slomljena kičma", rekao je Kadirov.

Hiljade najboljih sinova čečenskog naroda, na čelu sa prvim predsjednikom Čecenske Republike, herojem Rusije Ahmat-Hadžijem Kadirovim, poginulo je u žestokoj borbi sa tim zlom.

Platili su svojim životima kako bismo vratili dugoočekivani mir i red u otadžbinu i zaštitili integritet Ruske federacije. Zato znamo iz prve ruke šta je rat i znamo pravu cijenu mira, naveo je Kadirov.

Prema njegovim riječima, pokrenuvši državni prevrat 2014. godine u Kijevu, na koji je Zapad potrošio pet milijardi dolara, SAD i NATO su posredstvom antiruske propagande pokrenuli genocid nad građanima Ukrajine koji govore ruski, pretvorivši Ukrajinu u Anti-Rusiju.

"Širom zemlje su počeli nacisticki pogromi: u Odesi je živo spaljeno više od 40 građana koji govore ruski, počelo je masovno istrjebljenje stanovnika Donjecka i Luganske oblasti koji su se suprotstavili kijevskom režimu koji je došao na vlast kao rezultat državnog prevrata. Nastradali građani nisu htjeli da se pomire sa tim da im se zabranjuje da govore maternjim jezikom i da sami određuju svoju budućnost. Na referendumu većina stanovnika je glasala za formiranje i nezavisnost Donjecke i Luganske Narodne Republike", podsjeća Kadirov.

Rukovodstvo naše zemlje se pre osam godina nadalo mogućoj adekvatnosti vlasti Ukrajine i zapada, da uspostavi pravila fer igre kroz džentlmenske pregovore. Ponadalo se tome da mišljenje Rusije neće biti ignorisano, da se njeni interesi neće zanemarivati, kaže Kadirov.

"Učinili su sve da situaciju dovedu do tačke ključanja, ne prihvatajući nikakve uzajamno korisne kompromise. S tim u vezi, smatram Putinove odluke o priznavanju LNR i DNR i sprovođenju specijalne vojne operacije, jedinim pravim i neophodnim. NATO se, pogazivši sve postojeće pisane i usmene dogovore, približio granicama Ruske Federacije”, jasan je Kadirov.

"Rusija je uporno zahtijevala od SAD i NATO-a da joj dostave pismanu garanciju bezbjednosti. Sve ove molbe i zahtjevi, kao što je poznato, ignorisani su. Prljavim tehnologijama u ratu informacijama, zapadna lažna propaganda je svih ovih godina ispirala mozak stanovnicima Ukrajine, okrećući ih protiv Rusije. Danas su otišli korak dalje u svojim neprijateljskim namjerama, otvoreno pozivajući ukrajinski narod da ratuje protiv Rusije, organizuje terorističke akte na teritoriji Ruske Federacije.”

Kadirov kaže da je predsjednik Ukrajine Zelenski napravio veliku grešku kada je povjerio sudbinu Ukrajine i njenog naroda SAD-u i NATO-u, koji ovu zemlju i njene stanovnike koriste kao poligon i "topovsko meso" za rješavanje svojih geopolitickih igara, usmerenih protiv Rusije.

"Zelenski je patetična marioneta, koju zapadni lutkari vrte kako žele. Predlažem Zelenskom da se izvini Putinu za neprijateljsku antirusku politiku i da se složi sa svim uslovima Rusije o demilitarizaciji i denacifikaciji Ukrajine. To će za njega i za cijelu Ukrajinu biti najbolji izlaz iz krize u koju ju je doveo, bezobzirno vjerujući praznim obećanjima zapadnih zemalja", poručuje Kadirov.

Kadirov ističe da je uveren u skori završetak sukoba u UKrajini i dodaje da se to sigurno neće odraziti na sigurnosnu situaciju na istoku Rusije i Ccečenskoj Republici.

Na pitanje kako gleda na činjenicu da Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić, jedini uz Belorusiju, nisu uveli sankcije Rusiji, Kadirov kaže da je to bratski potez.

"Predsjednik Srbije Aleksandar Vučič i predsjednik Belorusije Aleksandar Lukašenko primjer su nesebičnog služenja svojoj otadžbini. Oni su nacionalni lideri i istinske patriote svojih zemalja, koji se u svojoj unutrašnjoj i spoljnoj politici rukovode interesima sopstvenog naroda, a ne sankcijskom psihozom anglo-saksonskog svijeta. Naše zemlje povezuju mnogovjekovne bratske veze prijateljstva i saradnje u svim sferama života.

Veoma mi je drago da politika koju sprovode srpske i bjeloruske vlasti, ne obazirući se na agresivni spoljni pritisak, doprinosi jačanju mira i sloge između naših država. Rusija ni u jednom trenutku nije zaboravljala dobra djela! Nećemo zaboraviti ni mi, braćo".

Na kraju, Kadirov je poslao poruku muslimanima koji žive u Srbiji.

"Sa velikim zadovoljstvom prenosim tople pozdrave u svoje i u ime cijelog bratskog čečenskog naroda svim muslimanima u Srbiji. Želim im miran i uspješan život za dobrobit cijele Srbije. Pamtimo i zahvalni smo srpskim muslimanima i svim Srbima na sprovođenju događaja u znak sjećanja na našeg prvog predsednika, heroja Rusije Ahmat-Hadžija Kadirova. Prošle godine je ova zemlja bila i domaćin međunarodnog okruglog stola posvećenog 70. godišnjici Ahmat-Hadžija.

Prošlog ljeta su mi se stanovnici Raške oblasti u Srbiji obratili sa molbom o izgradnji škole za hafize u Novom Pazaru. Između Srbije i Čečenske Republike u sastavu Rusije, uspostavljene su tople prijateljske veze koje nameravamo da aktivno razvijamo u korist Srbije i naše velike otadžbine – Rusije", zaključio je Kadirov.