Tribina pod nazivom "Prešućeni zločini ustanika: Od Čavkarice do Koraja", održana je sinoć u Centru za kulturu Mostar u povodu obilježavanja 80 godina od zločina nad Bošnjacima istočne Hercegovine na jami Čavkarici, u augustu 1941. godine.

Takozvani "ustanici" su u augustu 1941. godine u jamu Čavkaricu duboku nekoliko stotina metara u hercegovačkom kršu, nedaleko od Bileće, bacili više stotina Bošnjaka, mahom žena i djece. Znaju se imena 468 ubijenih i bačenih u Čavkaricu, ali se osnovano vjeruje da je broj znatno veći. Za mnoge niko nije mogao dati podatke, jer su cijele porodice ubijene.

Sinoćnjoj tribini je prisustvovao i potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, koji je istakao da je Čavkarica  jedan od mnogobrojnih primjera masovnog i sistematskog ubistva Bošnjaka u BiH i bivšoj Jugoslaviji tokom Drugog svjetskog rata.

"Da smo nakon Drugog svjetskog rata imali slobodu govoriti, pisati i dokumentirati genocid nad našim narodom vrlo vjerovatno ne bi nam se ponovio tokom agresije na Republiku BiH  od 1992. do 1995. godine", kazao je Salkić.

Čavkarica je, dodao je, jedan od mnogobrojnih primjera masovnog i sistematskog ubistva Bošnjaka u BiH i bivšoj Jugoslaviji tokom Drugog svjetskog rata o kojima se šutjelo. Tadašnji sistem i nepostojanje spremnosti i slobode da se govori o zločinima spriječilo je da se rasvijetli sudbina Bošnjaka istočne Hercegovine koji su bačeni u jamu Čavkaricu.

Zbog toga, rekao je, cijenimo i iskoristimo današnju slobodu da govorimo, pišemo i dokumentujemo sve zločine nad Bošnjacima koji su počinjeni u prošlosti. To je jedan od načina da donekle spriječimo buduće zločine nad našim narodom

"Živimo u vremenu organiziranog i sistematskog negiranja počinjenog, dokazanog i presuđenog genocida. U vremenu veličanja  presuđenih ratnih zločinaca za genocid i udružene zločinačke poduhvate. Slobodno možemo govoriti o provođenju završne faze genocida, koja obuhvata veličanje ratnih zločinaca, poricanje, minimiziranje zločina, vrijeđanje, ponižavanje i diskriminaciju žrtava", istakao je Salkić.

Ovakvo ponašanje, ustvrdio je, pokazuje da zločinačke ideologije nisu poražene već da su tu oko nas i da samo čekaju novu priliku, te, kako je istakao, mi im tu priliku nikada više ne smijemo pružiti.

Salkić je poručio da ova i buduće generacije Bošnjaka  imaju obavezu prekinuti spiralu zločina nad našim narodom koji se ponavlja u kontinuitetu kroz historiju, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika entiteta RS Ramiza Salkića.

Tribina, čiji je gost bio Avdo Huseinović, održana je u organizaciji Koordinacije bošnjačkih udruženja Mostara.