Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, rekao je u subotu da je realnost da su Bošnjaci u bh. entitetu RS veoma zabrinuti trenutnom situacijom, te da danas mnogi osjećaju da im je osim egzistencije ugrožena i sigurnost, javlja Anadolu Agency (AA).

"Tome umnogome doprinose separatističke izjave i aktivnosti koje zagovara i provodi Milorad Dodik (član Predsjedništva Bosne i Hercegovine) i srpska vlast u ovom entitetu. Postupci militariziranog MUP-a entiteta doprinose osjećaju nesigurnosti kod Bošnjaka u ovom entitetu. Nije tajna da mi nemamo povjerenje u MUP entiteta zbog njihovih temelja nastanka na koje se oni ponose, nacionalne strukture uposlenih, ali i mnogobrojnih neriješenih i neprovedenih istraga o ubistvima povratnika", naveo je Salkić.

Prema njegovim riječima, demonstracija sile kroz smotre pripadnika entitetskog MUP-a, pjevanje ekstremističkih pjesama koje šire vjersku, nacionalnu mržnju i netrpeljivost dokaz su takve orijentacije policije entiteta RS-a.

"Na terenu pripadnici policije već izvjesno vrijeme evidentiraju pripadnike Oružanih snaga BiH, Bošnjake, što se može smatrati dodatno kao aktivnost koja izaziva mnogo sumnji i otvara mnoge dileme. Zbog toga je veoma važno da se ne relativizira potencijalna bezbjedonosna prijetnja i da država garantira sigurnost svim građanima. Ako se sigurnost Bošnjaka u ovom entitetu bude povjerila samo pripadnicima MUP-a entiteta RS onda je prilično jasan ishod imajući u vidu iskustva iz nedavne prošlosti", kazao je Salkić.

Naglasio je da državne agencije za sigurnost građana moraju pojačati svoje prisustvo u RS-u, kao i da to prisustvo treba biti vidljivo građanima kako bi se osjećali sigurnije na svojim ognjištima.

"Međunarodne bezbjedonosne snage trebaju biti stacionirane u svim gradovima uz rijeku Drinu i u mjestima intenzivnog povratka. Niko ne bi smio zatvarati oči pred istinom, a to je da se broj Bošnjaka u ovom entitetu prepolovio zadnjih godina zbog sistemske diskriminacije i ekonomskog progona, a danas imamo odlaske iz sigurnosnih razloga", rekao je Salkić.

Prema njegovim riječima, sve to u konačnici doprinosi ostvarenju ratnog cilja presuđenih ratnih zločinaca za Genocid o etnički čistom srpskom pravoslavnom prostoru, što je očito i cilj današnjih vlasti bosanskih Srba u ovom entitetu.

"U ovom trenutku potrebno je više nego ikada povratnicima uliti povjerenje u sigurno okruženje. Također je neophodno pružiti pomoć povratnicima u sjetvenom materijalu i umjetnom gnojivu kako bi bile zasijane što veće površine. Na ovaj način svi zajedno možemo ublažiti neizbježne ekonomski teške dane", istakao je Salkić.