Općina Kumanovo i njen načelnik Maksim Dimitrievski počinili su “grubo kršenje i nepoštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta” Bosne i Hercegovine, na sastanku povodom praznika Svetog Save, predsjednika Republike srpske i gradonačelnika Dimitrievskog. Ovo je u otvorenom pismu javnosti naveo Zećir Ramčilović, poslanik i predsjedavajući Grupe prijateljstva parlamenata Republike Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

“Na skupu međunarodnog karaktera obavezna je upotreba zastave zemlje iz koje dolazi visoki gost, u ovom slučaju je obavezna upotreba državne zastave Bosne i Hercegovine. Što u ovom slučaju nije učinjeno, već je korištena zastava neodvojivog dijela Bosne i Hercegovine. Zastava Bosne i Hercegovine je simbol koji predstavlja državnost na međunarodnim skupovima i do ovakvih propusta i grešaka, namjernih ili nenamjernih, ne smije doći. Pogotovo u ovom trenutku kada su sve učestalije secesionističke namjere dijela vlasti i političara Srba iz BiH, što može dovesti do katastrofalnih posljedica”, napisao je Ramčilović.

Osim pomenutih, sastanku su prisustvovali i ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Sjevernoj Makedoniji Dragan Jaćimović, kao i poslanici srpske zajednice u Skupštini RSM-a Ivan Stoiljković i Miroslav Jovanović i druge javne ličnosti. Ramčilović pozdravlja sastanak, ali upozorava:
 
“Ovaj čin Općine Kumanovo šteti dobrim i prijateljskim odnosima između Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, iako naša država na svaki način podržava i smatra nepovredivim teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine."
 
Na sastanku s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim nije bilo takvih propusta, a prema protokolima korištena je državna zastava Bosne i Hercegovine, prema državi iz koje dolazi visoka delegacija.

Ramčilović traži da se načelnik općine Kumanovo Maksim Dimitrievski javno izvini svim građanima naše zemlje, a posebno svim građanima čija je matična država Bosna i Hercegovina. Poslanik očekuje da se ambasador BiH na sastanku ogradi od ovakvog grubog nepoštovanja Bosne i Hercegovine, prenosi Plusinfo.