Politika | 27.11.2022.

Može li se dogoditi čudo

Ramić ponudio rješenje: Napraviti vlast bez SNSD-a i HDZ-a

Svoje viđenje o formiranju vlasti na nivou Bosne i Hercegovine iznio je potpredsjednik Stranke demokratske akcije Edin Ramić, koji je bio i jedan od predstavnika Pokreta za državu u Republici srpskoj.

R.I.

“S obzirom, da svi iznose neka svoja mišljenja o tome kako bi se trebao ponašati klub zastupnika Pokreta za državu u odnosu prema opoziciji u RS, red je da to i sam učinim. Prije svega, ne mislim da će Pokret za državu biti dio vladajuće koalicije u entitetu RS, čak i ako bude imao ministra u Vladi RS. Isto tako nije ni dio opozicije. Nas ni jedni a ni drugi ne smatraju svojima”, navodi Ramić.

Mi smo za njih strano tijelo, istakao je on, bez obzira na to kako se ponašali i kakve poruke šaljemo.

“Na nama nekad treniraju strogoću, a nekad su za saradnju, i u jednom i drugom slučaju šalju poruke centralama naših stranaka. Najbolja prilika za saradnju bila je 2014. nakon općih izbora, ali su neke od stranaka uslovljavale koaliciju u FBiH odbijanjem vlasti sa SNSD u RS i na nivou BiH. Danas imaju zastupnika u NSRS i naravno, za saradnju su i ulazak u vlast. Samo što mi danas nismo potrebni za saradnju, nego da se SNSD naruga međunarodnoj zajednici, prije svega. Jer, OHR ne smije donijeti odluku kojom rješava pitanje legitimnog predstavljanja u RS za Bošnjake i Hrvate, a i ti sami legitimni predstavnici su zadovoljni mrvicama vlasti, pa je pitanje čemu zahtjevi ako ne insistiramo na njihovom rješavanju”, napisao je Ramić na Facebooku.

Potpredsjednik SDA naveo je dvije opcije koje bi u narednom periodu mogle desiti.

“Javni medijski prostor forsira dvije opcije i nažalost u svakoj od njih poslanici Pokreta za državu će biti za nekoga izdajnici ili nedorasli aktualnom trenutku.

1. Podrška vlastitoj listi i insistiranje da istu podrži opozicija (Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progreda i lista Nebojše Vukanovića) tumači se kao prešutna podrška Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), omogućava ulazak u Vladu RS, kolegij Narosne skupštine RS-a (NSRS) i još neke za javnost nepoznate pozicije.
2. Podrška listi opozicije - PDP, tumačit će se od strane SNSD kao izdajnički čin i oni koji su već dogovorili neke pozicije za sebe ili svoju stranku ostat će bez istih”, navodi Ramić u svojoj u objavi.

On je naveo i kako se Pokret za državu u ovom momentu može spasiti.

“Prema tome, kombinacija koja spašava ono sto je ostalo od obraza Pokreta za državu, je:

1. naši zastupnici glasaju za listu PDP-a,
2. formiramo Vijeće ministara s opozicijom iz RS bez SNSD, a iz FBiH je to grupacija stranaka okupljenih u Pokret za državu,
3. Pokret za državu (vjerovatno neko iz SDP-a Banja Luka) dobija Ministarstvo vanjskih poslova, zbog dijaspore, a i DKP mreža ostaje koliko toliko pod nadzorom probosanskih snaga, ili Ministarstvo civilnih poslova. Ova dva ministarstva prilično mogu koristit našim ljudima izvan BiH.
4. U FBiH se osigurava mjesto ministra za onoga koga predloži SNSD kao zamjena za mjesto ministra u Vladi RS,
5. Kolegij Zastupničkog i Doma naroda BiH bez SNSD i HDZ, imamo i ruke i nacionalnu kvotu”, zaključio je Ramić.

(Izvor: Faktor) 

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

SAD vetom spriječile prijem Palestine u UN

Iran, Rusija i Kina, zastrašujući blok u borbi protiv Zapada

Egipatska apatija dovela je do 7. oktobra

Izetbegović: Vidimo starog Vučića, morat će se zaustaviti ove politike