Edin Ramić, ministar za raseljene osobe i izbjeglice u Vladi Federacije BiH, pozvao je birače iz inozemstva da se registruju povodom predstojećih Općih izbora i poručio da se samo zajedničkim snagama stvari mogu pokrenuti na bolje ukoliko svako da svoj doprinos promjeni političke slike u entitetu Republika Srpska.

Ministar Ramić je podsjetio da institucije tog entiteta i općinski nivoi vlasti gotovo da i ne učestvuju u programima finansiranja podrške bošnjačkih povratnika, bez obzira na to što oni svakodnevno svojim aktivnostima pune budžete tog entiteta i doprinose njegovom razvoju.

˝Za uzvrat imamo svakodnevne oblike diskriminacija, pritisaka na povratnike, a jedini način da se to zaustavi jeste da se aktivnije uključimo u političke procese i da od nas zavise odluke kako lokalnih skupština, tako i entitetskog nivoa vlasti. Rok za registraciju o kojem vas informišu mnoge značajne ličnosti Bosne i Hercegovine, ne samo politički zvaničnici, jeste 19. juli. Zamolit ću vas, kao i svi moji prethodnici, da se uključite u proces registracije i da date doprinos promjeni političke slike u enitetu Republika Srpska. Samo zajedno možemo stvari pokrenuti na bolje i sačuvati prostor s kojeg ste i vi otišli i na koji mi pokušavamo pomoći da se vrate naši ljudi, za generacije koje dolaze i za nas˝, apelovao je Ramić.