Bošnjačka stranka je već petnaest godina autentični politički predstavnik bošnjačkog naroda u Crnoj Gori. Sa ponosom ističu da su kao partija bili aktivni učesnik istorijskih procesa – obnove državnosti, ulaska Crne Gore u NATO alijansu, skorog pristupanja u Evropsku uniju te izgradnji i čuvanju multietničkog sklada u crnogorskom društvu.

Bošnjačka stranka je dokazala da je istinski pobornik demokratizacije političke scene i jačanja institucija vladavine prava, a svojim radom i istrajnom i principijelnom politikom, usmjerenom u ostvarivanju postulata slobode, pravde i jednakosti svih građana kroz demokratsko djelovanje u institucijama, postali su član najuticajnije političke grupacije u Evropskoj uniji – Evropske narodne partije (EPP).

„Kao partija, snažno se zalažemo preko najuticajnijih evropskih adresa za ubrzanje demokratskih i reformskih procesa, kao i za očuvanju stabilnog multietničkog društva u Crnoj Gori. Zato se Bošnjačka stranka istrajno bori za ravnopravnost svih građana pred zakonom. U tom smislu, izborili smo se i za ustavni položaj Bošnjaka i bosanskog jezika. BS je kao politički subjekat prisutna i parlamentarna snaga u svim lokalnim sredinama gdje živi bošnjački narod – u Plavu i Gusinju, Beranama i Petnjici, Rožajama, Bijelom Polju, Pljevljima, Podgorici, Tuzima, Baru i Ulcinju Važna tekovina naše politike i učešća BS u izvršnoj vlasti je integracija i djelotvorno prisustvo predstavnika manjinskih naroda u institucijama i na mjestima odlučivanja. Bošnjačka stranka je, kroz institucije vlasti, zajedno sa svojim koalicionim partnerima, ostvarila mjerljive rezultate i na polju regionalnog razvoja. Infrastrukturnim ulaganjima u sjevernom regionu i izgradnjom autoputa, otvaraju se strateške šanse razvoja privrede i iskorištavanja turističkih i poljoprivrednih potencijala sjevera“, saopštio je nedavno predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović najvljujući svoj odlazak iz vodstva partije.

„Želim da istaknem da je za BS, nezavisno od toga da li se nalazi u vlasti ili opoziciji, izgradnja demokratakih institucija imperativ, a očuvanje multietničkog sklada i ravnopravnost svih građana naš najvažniji cilj. Prosperitet cjelokupnog društva ostvariv je samo ako se istinski uvažavaju sloboda i pravo svih naroda i svakog građanina. Tokom prethodnih 15 godina, jedan od naših prioriteta bio je i saradnja sa dijasporom. Mnogo puta smo ponovili da su ljudi u dijaspori najbolji ambasadori Crne Gore. Zahvalan sam dijaspori za iskazanu lojalnost Crnoj Gori i njihov doprinos stremljenjima naše savremene države“, rekao je Husović povodom petnaest godina od osnivanja ove stranke koja je nastala nakon što je ugašena SDA Crne Gore.  

Husović je ustvrdio da su svjedoci kako se umjesto demokratske smjene vlasti, što je legitiman proces nakon parlamentarnih izbora, sprovodi kadrovska diskreditacija u institucijama, kršenje brojnih zakona i postupananje suprotno evropskim preporukama i praksi zapadnih demokratija.

„Dešava se ubrzana desekularizacija društva i sve vidljivji uticaj crkvenih centara na tokove zvanične politike. Upućuju se prijetnje i zastrašivanja prema pripadnicima manjinskih zajednica. U takvim uslovima, dešava se, ponegdje tiha, a negdje ogoljena marginalizacija i izopštavanje pripadnika bošnjačkog i drugih manjinskih naroda u institucijama. Smatramo da to pokazuje antievropsku tendenciju i nedemokratski karakter novih vlasti i potvrđuje ispravnost odluke BS da, pod ovakvim okolnostima, ne bude dio izvršne vlasti. Siguran sam da će se Bošnjačka stranka, kroz demokratske institucije, nastaviti borbu za ostvarivanje svojih programskih ciljeva, zaštitu pripadnika bošnjačkog i svih drugih manjinskih naroda, upozoravajući na negativne procese koji se dešavaju u našem društvu“, rekao je Husović i apelovao na medijsku zajednicu, nevladin sektor i diplomatske predstavnike da uočavaju ove negativne procese i o tome jasnije i otvorenije govore.

„Svako urušavanje dosegnutih demokratskih standarda i multietničkog sklada koje predstavlja najvredniju tekovinu našeg društva, može ostaviti trajne posljedice na demokratske procese i budućnost Crne Gore. U uslovima pandemije i teške zdravstvene i ekonomske situacije, apelujemo na veću solidarnost i razumijevanje, posebno prema velikom broju ranjivih grupa i socijalno ugroženih slojeva stanovništva“, poručio je Husović obrativši se građanima Crne Gore te članovima i simpatizerima Bošnjačke stranke.

„Bila mi je velika čast da u prethodnih 15 godina budem na čelu partije i da zajedno sa vama gradimo bolju budućnost za sve nas. Ozbiljno bavljenje politikom zahtijeva dosta odricanja, ali kada je u pitanju interes naroda i države, onda vrijedi svaki momenat koji smo zajedno proveli, gradeći strategiju i viziju za građansku, multietničku i evropsku Crnu Goru. Želim da se iskreno zahvalim rukovodstvu stranke, a posebno svim članovima i aktivistima na bezrezervnoj podršci politici Bošnjačke stranke, kao i meni lično svih ovih godina. Ovom prilikom želim da obavijestim javnost da se zbog zdravstvenih problema povlačim sa mjesta predsjednika Bošnjačke stranke, kao i iz političkog života“, najavio je Husović i dodao da su u toku pripreme za Kongres te će njome do tada upravljati Predsjedništvo Bošnjačke stranke.

„Siguran sam da će novo rukovodstvo, koje će biti izabrano na IV Kongresu, u godinama koje dolaze nastaviti voditi ispravnu politiku u interesu bošnjačkog naroda kao i svih građana Crne Gore. Da je vječna građanska Crna Gora“, na koncu je završio ovaj zaslužan političar koji je uspješno vodio Bošnjake Crne Gore kroz turbulentno vrijeme.