Općinski sud u Sarajevu danas je potvrdio optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv tri bivša direktora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine "Pazarić". 

"U ime Kluba SBB-a mogu da kažem da je Redžep Salić za nas heroj", govorila je svojedobno Azra Hadžić-Bećirspahić, poslanica u Parlamentu Federacije BiH u ime SBB-a o svojem stranačkom kolegi Redžepu Saliću.

Salić je i na lokalnim izborima 2020. godine, bez obzira na to što je osuđivani porodični nasilnik i osumnjičenik za krivično djelo nesavjesnog rada u službi, zaslužio povjerenje predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića i bio kandidat te stranke za Općinsko vijeće Novo Sarajevo.

Nastupao je pod izbornim sloganom "Moja riječ je moje obećanje. Moja djela najbolje govore!"

Protiv njega je danas potvrđena optužnica uz Jasmina Ćerimagića i Senadu Muharemović, a kako su naveli u saopštenju Suda "zbog krivičnih djela nesavjestan rad u službi i sprječavanje i neizvršavanje mjera za zaštitu maloljetnika".

Radončićev "Dnevni avaz" danas se očito počeo odricati svojeg nekadašnjeg miljenika, odnosno Fahrudin Radončić počeo je prati ruke od svojeg sunarodnjaka Redžepa Salića. Naime, Redžep i Fahrudin iz istog su kraja. Na relaciji Gusinje-Plav ih navodno povezuju i rodbinske veze, a u Sarajevu definitivno stranačke. Od danas ih stranačkom linijom povezuje optužnica za nesavjesno postupanje s mentalno invalidnom djecom i omladinom.  

Optuženici se terete da su u vremenskom periodu od 2009. do 2019. godine, dok su obnašali direktorske pozicije u Zavodu, propuštanjem dužnosti nadzora i stalnog praćenja tjelesnog i duševnog stanja štićenika od strane stručnog i medicinskog osoblja, nesavjesno postupili u vršenju dužnosti, uslijed čega je nastupila teža povreda, teško ugrožavanje zdravlja i razvoja maloljetnika Zavoda u Pazariću.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) u novembru 2019. godine u ovom slučaju formiralo je dva predmeta. Kao prioritetan predmet vodi se onaj koji je u vezi s tretmanom štićenika u Zavodu "Pazarić", a drugi se odnose na privredni privredni kriminal u toj ustanovi.

Mediji su ranije otkrili da je bivši direktor Zavoda "Pazarić" Redžep Salić 2016. godine osuđen zbog nasilja u porodici. Salića je Općinski sud u Gračanici proglasio krivim jer je zlostavljao tadašnju suprugu i izrekao mu uvjetnu osudu od tri mjeseca zatvora, istovremeno utvrdivši da kazna neće biti izvršena ako optuženi u roku od godinu po pravosnažnosti presude ne izvrši novo krivično djelo. 

Saliću će kazna biti brisana iz kaznene evidencije samo dvadesetak dana nakon što je raspisan konkurs za izbor direktora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine "Pazarić". Nakon brisanja, smatra se – neosuđivanim. 

Konkurs za izbor direktora objavljen je 6. novembra 2018. godine. Sud u Gračanici rješenje o brisanju uvjetne osude Redžepu Saliću donio je 30. novembra 2018. godine. Brisanje je provedeno u kaznenoj evidenciji Policijske uprave Sarajevo:

Prema odredbi člana 125. stav 7. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine propisano da se brisanjem osude iz kaznene evidencije počinitelj krivičnog djela smatra neosuđivanim – kažu u Općinskom sudu Gračanica. 

Redžep Salić u razgovoru za Žurnal.info u jeku "afere Pazarić" potvrdio je da je slučaj vođen, ali i naveo kako je oslobođen, te da je bila riječ tek o sitnim finansijskim iznosima sudskih troškova koje je trebao namiriti.

Federalna vlada Redžepa Salića imenovala je na poziciju direktora Zavoda 18. aprila 2019. godine. Nakon što je smijenjen s pozicije direktora Zavoda, Salić se, tvrde izvori Žurnal.info, vratio u Fond za zaštitu okoliša FBiH u kojem je radio prije obavljanja čelne funkcije u Pazariću. Direktor Fonda Fuad Čibukčić član je iste stranke kao i Salić – SBB-a.