Na današnjoj naslovnici “Dnevnog Avaza”, kojemu “konzultantsku uslugu” obavlja lider SBB-a Fahrudin Radončić, donosi se jedno od niza “pisama javnosti” bivšeg reisa Mustafa-efendije Cerića koji je, u nizu polemičkih Facebook obrušavanja na razne ličnosti, sada za metu izabrao lidera SDA Bakira Izetbegovića. Zanimljivo jeste da je isti dan “Dnevni Avaz” objavio i Apel aktuelnog reisu-l-uleme Husein-efendije Kavazovića koji poziva na „suzdržanost uleme, intelektualaca, dužnosnika od neprimjerene retorike i govora mržnje“. Ovo nije prvi put da “Dnevni Avaz” sam sebe demantira, odnosno poziva na suzdržanost.

Primjerice, neki dan su se pod “konzultatskim uslugama” lidera SBB-a obrušili na glavnu disciplinsku tužiteljicu Alenu Kurspahić-Nadarević, kao dio Radončićevog mešetarenja bosanskohercegovačkim pravosuđem. Uskoro je Američka ambasada u Bosni i Hercegovini stala u obranu glavne disciplinske tužiteljice, što je Dnevni Avaz uredno prenio. “Snažno vjerujemo da rad disciplinskog tužioca mora biti nezavisan i oslobođen utjecaja različitih interesa”, saopćeno je 26. marta iz Ambasade SAD-a u Sarajevu dok su sa “Avazovih” naslovnica vrištale optužbe na Alenu Kurspahić-Nadarević.

Nešto slično događalo se i sutkinji Meddžidi Kreso, koju su krvnički napadali srpski mediji u Bosni i Hercegovini, a zatim su međunarodne institucije saopćenjima za javnost podržavale njen rad. Meddžidu Kreso „Dnevni Avaz“ je u prvoj turi branio, kada je to Radončiću bilo oportuno, a u drugoj, trećoj i svakoj narednoj turi bestijalno napadao.

No, uspješno se suzdržati od vlastite naslovnice u jednom danu zaista je neviđen uspjeh, a upravo je u tome uspio Radončićev “Avaz” 29. marta – koristeći instituciju bivšeg reisu-l-uleme za napad na Bakira Izetbegovića, a zatim bez ikakvog obzira na vlastitu ulogu u trovanju javnosti prenijeti Apel aktuelnog reisu-l-uleme. Ako bi o tome pitali glavnu bosanskohercegovačku političku opoziciju u poziciji, Fahrudina Radončića, on u tome vjerojatno ne bi vidio problem. Odavno dvostruko, trostruko, četverostruko vidi. Ponekad je to bilo rijeđe, s dužim vremenskim intervalima, a s obzirom na koalicijske dogovore, sada je to na dnevnoj bazi.