Tetris | 15.03.2022.

Slučaj iz 2012. godine

Radončić izgubio spor protiv SDA na Ustavnom sudu BiH

Najprije je Općinski sud u Sarajevu u aprilu 2017. odbio Radončićev tužbeni zahtjev, a tu je presudu potom u martu 2020. godine potvrdio Kantonalni sud u Sarajevu. Radončić je na presudu Kantonalnog suda uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH koja je riješena na posljednjoj sjednici Ustavnog suda

R. I.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju predsjednika Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića protiv presude Kantonalnog suda u Sarajevu čime je i na ovoj instanci izgubio spor protiv Stranke demokratske akcije.

Sve datira od vremena predizborne kampanje 2012. godine. Radončić je tužio SDA i tražio 5.000 KM odštete "zbog povrede časti i ugleda" navodno nastale objavljivanjem teksta u listu "Bosanska stvarnost" 5. oktobra 2012. pod naslovom "Radončića i Miškovića spojili su podzemlje, kriminal i tajne službe".

SDA je u odgovoru na tužbu navela da su izdali predizborni promotivni materijal za lokalne izbore 2012. godine kako bi uspostavili ravnotežu u vođenju predizborne kampanje, te da su u njemu iznosili i izražavali političko mišljenje o političkom i poslovnom ponašanju Radončića kao javne ličnosti i predsjednika druge političke stranke koji je u svojim istupima iznosio uvrede na račun SDA.

Najprije je Općinski sud u Sarajevu u aprilu 2017. odbio Radončićev tužbeni zahtjev, a tu je presudu potom u martu 2020. godine potvrdio Kantonalni sud u Sarajevu. Radončić je na presudu Kantonalnog suda uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH koja je riješena na posljednjoj sjednici Ustavnog suda.

"Ustavni sud smatra da je Kantonalni sud, kao i Općinski sud u prvostepenom postupku, sporno izražavanje doveo u kontekst političke retorike kod koje ostaje malo prostora za ograničenje, što Ustavni sud, shodno standardima Evropskog suda ne smatra proizvoljnim. Ustavni sud smatra da je apelant, kao predsjednik političke partije u predizbornoj kampanji, morao biti svjestan da će biti izložen gruboj kritici i ispitivanju što je teret koji političari u demokratskom društvu moraju prihvatiti", dio je obrazloženja iz presude Ustavnog suda BiH.

Također su naveli da presudom Kantonalnog suda u Sarajevu nije prekršeno ni pravo Radončića na pravično suđenje, piše Faktor.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Milatović o rezoluciji o Srebrenici: Vladu treba pitati da li je promjenila mišljenje

SDA Sandžaka: Poništiti ostvarenu dobit politike koja je dovela do genocida nad Bošnjacima u Srebrenici

Na hadž putuje 2.225 državljana Bosne i Hercegovine

MUP KS se oglasio o akciji "Black tie 2"