I jutros su izraelske snage intervenirale protiv Palestinaca koji su se okupili nakon klanjanja sabah-namaza kako bi spriječili ulazak ekstremnih jevrejskih grupa u kompleks Al-Akse u Istočnom Al-Qudsu (Jerusalem). Više od 180 osoba je povrijeđeno.

"Al-Aksa, život i krv za tebe ćemo dati", uzvikivali su Palestinci i poručili da nemaju namjeru da napuste kompleks Al-Akse. Izraelske snage su potom intervenirale upotrebom velike količine suzavca, plastične municije i šok bombe.

Ekstremne jevrejske grupe jučer i danas obilježavaju "Dan Al-Qudsa" u znak sjećanja na dan kada je Izrael na koncu Šestodnevnog rata 1967. godine okupirao Al-Quds. Tim povodom su pozvali radikalne Jevreje da uđu u kompleks Al-Akse.

Direktor Vakufa Mesdžidu-l Akse u Istočnom al-Qudsu (Jerusalemu) Sheikh Omar al-Kiswani iz Harem-i Šerifa pozvao je islamski svijet da pomogne. Kiswani je tom prilikom putem zvučnika na Harem-i Šerifu istakao kako se Al-Aksa nalazi pod velikim napadom.

”Jevrejski ekstremisti neće moći ući u Harem, a da ne pogaze naša tijela”, poručio je Kiswani.

Dodao je kako izraelska policija narušava čast Harem-i Šerifa.

”Gdje vam je čast?”, upitao je Kiswani obraćajući se islamskom svijetu.

Glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin pozvao je na hitno prekidanje nasilja koje izraelske okupatorske snage provode nad civilnim i nenaoružanim palestinskim narodom u Al-Qudsu (Jerusalemu). Kalin je poruku uputio na društvenoj mreži Twitter.

"Nasilje koje izraelske okupatorske snage provode nad civilnim i ranjivom palestinskom narodu treba hitno biti prekinuto. Naše inicijative, po instrukciji našeg predsjednika, nastavljene su na svim nivoima. Za svaki vid napada, nasilja i incidenata nad Palestincima odgovorne su izraelske vlasti", napisao je Kalin.

Šef Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turske Fahrettin Altun poručio je da je došlo vrijeme da se kaže "stop" izraelskim okrutnim napadima na Palestince.

"Pozivamo islamski svijet: vrijeme je da kažemo 'stop' izraelskim podlim i okrutnim napadima. Pozivamo cijelo čovječanstvo: vrijeme je za kažnjavanje te terorističke države. Ovo je naša historijska i ljudska odgovornost", kazao je Altun na Twitteru te dodao:

"Čak i da ostanemo sami, borit ćemo se protiv tog sistema tiranije. Pod vodstvom našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Turska se sve do danas snažno borila protiv tog sistema tiranije. Ovo je časna i dostojanstvena borba. Ova borba je borba za prava. Zločinci neka završe u paklu", poručio je Altun.

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cauvosoglu poručio je kako će ta zemlja nastaviti braniti prava bratskog palestinskog naroda i kako će i dalje biti njegov glas nasuprot izraelskog nasilja u kompleksu Al-Akse.

“Ne prestaje izraelsko nasilje nad nevinim ljudima u Al-Aksi“, naveo je Cavusoglu u poruci na Twitteru. Šef turske diplomatije je poručio kako o mirovnom procesu na Bliskom istoku više ne bi trebali pričati oni koji ne dignu glas nasuprot tog nasilja i divljaštva.

“Nastavit ćemo braniti prava i biti glas naše palestinske braće“, poručio je Cavusoglu.

Zvaničnik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Al-Qudsu (Jerusalemu) Adnan al-Huseini upozorio je Izrael da bi najavljena protestna šetnja izraelskih doseljenika u ponedjeljak u Al-Qudsu mogla dodatno povećati tenzije na tom području.

"Očekivani protestni marš njihovih doseljenika izazvat će provokacije, što će sigurno dovesti do sukoba", rekao je al-Huseini. Istakao je da su napadi izraelskih sigurnosnih snaga na Al-Aksu organizirani u saradnji s ekstremnim jevrejskim organizacijama. Pozvao je hitno na poduzimanje širih mjera u cilju odbrane okupiranog Al-Qudsa.

Palestinci u Al-Qudsu (Jerusalemu) već nekoliko dana protestiraju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz Sheikh Jarraha. Situacija je eskalirala nakon što su izraelske snage u petak intervencijom pokušale rastjerati vjernike iz kompleksa Al-Akse. Stotine Palestinaca povrijeđene su tokom napada izraelskih snaga, a brojne zemlje i međunarodne organizacije su najoštrije osudile izraelske napade.

Anadolu Agency (AA)