Brojni su problemi koje muslimani Ceute, jedne od dvije španske enklave u Africi, imaju otkako je desničarski, radikalni Vox dobio većinu glasova na posljednjim općim izborima 2019. godine. Ta je desničarska stranka uzdrmala temelje suživota u Ceuti.

Lokalna je Skupština 27. jula izglasala odluku kojom se Santiago Abascal, čelnik te ultradesničarske stranke, proglasi personom non grata. On je tokom svog posjeta Ceuti, usred krize u kojoj je između 10.000 i 11.000 ljudi prešlo ilegalno iz Maroka u Ceutu, između 17. i 19. maja, nazvao muslimane Ceute, otprilike polovinu od 86.000 stanovnika, "petokolonašima Mohameda VI", misleći na marokanskog monarha.

"To su stvari kojima se direktno napadaju osjećaje i emocije ljudi, pa čak i njihov vlastiti identitet", žali se Mohamed Ali, vođa i vijećnik stranke Caballas u Skupštini Ceute i čovjek koji je meta napada Voxa koji ga optužuju da je "pro-marokanski" i "islamistički" porijentiran.

"Jako je bolno da neko ko nema pojma o ovom gradu dođe i kaže vam da, budući da se zovete Hamed ili Mohamed, više niste Španci", kaže Fátima Hamed, predstavnica Pokreta za dostojanstvo i državljanstvo, koja je takođe meta krajnje desne stranke koja je čak tražila njenu deportaciju.

„Ceuta je pogranični grad, a pogranični gradovi su gradovi suprotnosti“, ilustrira José Luis Gómez Barceló, historičar i službeni hroničar grada, „Kad radikalizirani populisti dođu na položaj a ne poznaju krhku ravnotežu grada, a u svojim govorima ispaljuju teške ocjene, to je opasno ”.

Osjeti se da je atmosfera u Ceuti drugačija, puno teža nego ranije, prijavljuju se napadi. Posljednji je bio slučaj Omara, mladića iz valencije koji je posjetio svoju porodicu u Ceuti i završio u bolnici nakon što ga je grupa muškaraca premlatila.

Vlasti, međutim, tvrde drugačije i kažu da je opasna jedna druga činjenica ato je povezivaje kriminala i imigracije. Iz policije tvrde kako su "stvari preuveličane“ a mnogi „izmanipulirani“. Prema zvaničnmim podacima samo u prvom tromjesečju 2021. godine kriminal je pao za 25,5% u odnosu na isto razdoblje 2020., što je znatno veći pad u odniosu na nacionalni prosjek od 9,3%.

Jaz nije samo konfesionalni, on je, prije svega, društveni. Stopa siromaštva gotovo je dvostruko veća od nacionalnog prosjeka, stopa nezaposlenosti mladih (71,5% u prvom tromjesečju 2021.) ili procenat onih koji prije v remena napuste školu (22,8%) također su među najvišima u zemlji.