Moć predsjednika Vladimira Putina opada i on mora redovno pauzirati sa posla zbog liječenja, kazao je bivši britanski špijun Christopher Steele. "Razumijemo da je u Kremlju sve veći nered i haos", rekao je Steele u intervjuu za britansku radio mrežu LBC prošle sedmice "Nema jasnog političkog vodstva koje dolazi od Putina, koji je sve bolesniji, a u vojnom smislu, komandne strukture i tako dalje ne rade kako bi trebali", dodao je.

Steele je bivši agent MI6 koji je dugi niz godina radio u Rusiji, uključujući tri godine vođenja ruskog odjela špijunske agencije. Nije citirao svoje izvore, ali je rekao da je "prilično siguran" u svoje tvrdnje. Putinov glavni glasnogovornik Dmitrij Peskov u više je navrata negirao bilo kakve zdravstvene probleme ruskog čelnika. "Ono što znamo je da je tim liječnika stalno s njim", rekao je Steele. Sastanci vlade, od kojih se mnogi prenose putem televizije, moraju biti podijeljeni u odjeljke kako bi Putin mogao izlaziti i primati redovnu terapiju, rekao je Steele.

"To sada sigurno vrlo ozbiljno utiče na rusku vladu", rekao je. Malo je vjerojatno da će se Putin povući iz Ukrajine "zbog vrste političkog kuta u koji je stjeran", istakao je Steele i dodao: "Vjerojatno to pokreće njegovu želju da učvrsti svoju ostavštinu onako kako je on vidi."

Glasine o Putinovom lošem zdravlju kruže mjesecima. Dana 14. maja, šef ukrajinske vojne obavještajne službe, general major Kyrylo Budanov, izjavio je za Sky News da je Putin "jako bolestan" i sugerirao da je u Kremlju u toku državni udar.

Te su se glasine pojačale nakon što su nedavna pojavljivanja na televiziji otkrila da je Putin djelovao bolno, nemirno i napuhano. To je dovelo do nagađanja da bi ruski predsjednik mogao imati demenciju, Parkinsonovu bolest ili rak.

U svom intervjuu za LBC, Steele je pripisao glasine o Parkinsonovoj i rekao da Putin "vjerojatno" ima Parkinsonovu bolest. Međutim, "ne znamo tačne detalje o tome koja je njegova bolest", rekao je Steele.

U aprilu je dubinska istraga nezavisne ruske kuće 'Proekt' takođe otkrila, pregledavajući dnevnike letova, da je Putin imao liječničku pratnju u posljednjem desetljeću te da je desetak liječnika s njim u bilo kojem trenutku. uključujući brojne posjete stručnjaka za rak štitnjače.