U Rusiji je tokom burnih 90-ih bilo toliko uzbudljivo da niko nije primijetio lijepu čistačicu koja se gotovo preko noći obogatila. Svetlana Krivonogij rođena je 1975. godine i odrasla je u Sankt Peterburgu, koji se do tada zvao Lenjingrad. Njeni su roditelji nakon dolaska iz provincije život gradili od nule. Život nije bio lak, iako je bilo i siromašnijih od njih. Majka je radila nakon što je otac umro mlad od alkohola,

Svetlana je upisala ekonomsku školu ali se niko ne sjeća da ju je vidio na maturskoj večeri. Čistila je kuće, brinula se o majci a krajem 90-ih komšiluk je već pričao da majka i Svetlana imaju bogatog dobrotvora, nekoga iz gradske uprave. Godine 2000. godine istodobno je stekla dionice u nekoliko kompanija, između ostalih, i u banci Rossiya, gdje je ranije počela raditi.

U septembru 2003. dogodila se tajna transakcija. Mjesto je bilo Monako a imanje ekskluzivni blok pored luksuznog kasina. Stan je tiho promijenio vlasnika kada je lokalni notar potpisao ugovor. Nabavna cijena: 3,6 miliona eura. S balkona je Svetlana mogla vidjeti impresivnu marinu sa jahtama privezanim na suncu.

Tajanstvena žena živjela je anonimno do prošle godine. Tada je ruski portal Proekt objavio da je aktualni predsjednik Rusije bio u vezi sa Svetlanom prije nego što je došao na mjesto predsjednika. I da imaju djevojčicu. Kremlj je sve poricao. Nije bilo objašnjenja, ali je bilo posljedica. Ove su godine ruske vlasti proglasile Proekt "nepoželjnom organizacijom". Sada je istraživačima Proekta zabranjen rad u Rusiji pod prijetnjom zatvora.

No, iz inozemstva su nastavili istragu.

Putinova veza sa Svetlanom navodno je započela 1990-ih mada nema čvrstih dokaza. Istraživači tvrde da su vidjeli rodni list u kojem je Svetlanina djevojčica upisana kako „kći Vladimira“ no Vladimir je jedno od najpopularnijih imena u Rusiji. Istražitelji su pronašli dokaze da da su najmanje jednom njih dvoje putovali na istom letu Sankt Peterburg-Moskva. Ta se slučajnost dogodila kada je Putin još bio na čelu obavještajne službe FSB, nasljednika KGB-a. Kasnije će postati premijer, a nakon toga i predsjednik zemlje. Njegova politička karijera započela je upravo u gradskoj vijećnici Sankt Peterburga.

Kupovina imovine u Monaku dogodila se nedugo nakon što se Svetlana porodila. Sada su i ona i Putin u središtu pozornosti zbog istrage i afere Pandora Papers. Putin nije direktno imenovan, ali neki od njegovih partnera povezani su sa tim stabnom u Monaku.

Glasnogovornik Kremlja Dimitri Peskov sve je demantirao. Tvrdi da je riječ o "uglavnom nepotkrijepljenom nizu tvrdnji".