Predsjednik Vladimir Putin u srijedu je na svečanosti u Kremlju uručio cvijeće ratnoj dopisnici i medicinskim radnicama iz regija Ukrajine pod ruskom okupacijom  povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, zahvalivši im na postignućima u, kako je rekao, izazovnom vremenu za zemlju.

- Za vas ništa nije nemoguće - rekao je Putin grupi žena koje su tada pozvane da istupe i prihvate bukete od njega dok su zvučale vojne fanfare.

- Možete da budete nježne i ženstvene, a istovremeno veoma snažne. Uvijek težite pravičnosti, činite sve da se život u porodici, društvu i zemlji nepogrešivo poboljšava - izjavio je ruski predsjednik.

Međunarodni dan žena jedan je od najbitnijih praznika u Rusiji, koji se slavi uz poklone i galantnost u društvu u kome je ženama zagarantovana puna jednakost prema Ustavu, ali su u praksi često  podvrgnute staromodnim rodnim stereotipima.

Aludirajući na rat u Ukrajini, Putin je poručio grupi:

- Sada, kada je Rusija ponovo suočena s direktnim prijetnjama  vidimo mnogo primjera hrabrosti i odlučnosti,  spremnosti da se zauzmemo za istinu, da zaštitimo ljude i samu budućnost naše države - rekao je.

Ranije je, u videosnimku koji je objavio Kremlj, posebno zahvalio ženskim vojnim osobama, rekavši da njihova hrabrost zadivljuje čak i "najtvrdokornije borce".

Rusija već godinu dana vodi rat protiv Ukrajine i ne nazire mu se kraj. Kijev i njegovi saveznici to nazivaju imperijalističkom otimačinom zemlje u kojoj su hiljade ljudi ubijeni, milioni Ukrajinaca raseljeni, a gradovi i sela pretvoreni  u ruševine, prenosi Reuters.